Najnovije

Belorusija ubira ogroman profit od ruskih sankcija

BELORUSIJA - Belorusija je spremna da Rusiji do kraja godine isporuči 40% više povrća suhomesnatih proizvoda i kobasica, jedan i po put više mlečnih proizvoda, a dva puta više krompira. Osim toga, Belorusija je već ovladala tehnikom proizvodnje plesnjivih sireva „Rokforti“, mocarele, maskarponea i rikote, kao i proizvodnje zamrznutih puževa i drugih delikatesa, piše Glas Rusije.
Lukašenko i Medvedev - odlično se razumeju! (Foto: Zvanični sajt predsednika Belorusije)

Lukašenko i Medvedev - odlično se razumeju! (Foto: Zvanični sajt predsednika Belorusije)

U toku prošle godine beloruski proizvođači su Rusiji prodali namirnice u ukupnom iznosu od 4,5 milijarde dolara. Veći deo čine meso i proizvodi od mesa, kao i riba, mleko, povrće i voće, piše Glas Rusije.

U uslovima ruskog embarga na namirnice iz niza evropskih zemalja beloruski poljoprivrednici dobijaju dodatne mogućnosti. Prošle nedelje su i u Minsku i u Moskvi održani pregovori o isporukama beloruskih poljoprivrednih proizvoda na najrazličitijim nivoima – od predsednika dveju država i vice-premijera do rukovodilaca velikih poljoprivrednih preduzeća i predstavnika trgovačkih mreža. Vice-premijer Belorusije Mihail Rusij je posle pregovora u Moskvi istakao:

Za otprilike 150% možemo povećati mlečnu proizvodnju, polugotove proizvode od mesa, kobasice – do 140%, a krompir dvostruko. Letina nije loša, računamo da više od milion tona krompira možemo da isporučimo na ruska tržišta.

Preko 70% beloruske robe potroši se u 6 regiona RF: Moskvi i Sankt-Peterburgu, Moskovskoj, Smolenskoj, Brjanskoj i Voronješkoj oblsti. Belorusima je jasno da sad neće biti teško izaći na rusko tržište, ali će biti mnogo teže zadržati se na njemu. Farmer iz Žitkovičkog rejona Mihail Šrub odavno u Moskvu i Sankt-Peterburg isporučuje krompir, povrće i voće i zna kako su visoki zahtevi ruskih ritejlera u pogledu kvaliteta proizvoda. Upravo rusko tržište ga ja navelo na to da napravi pogon za pripremu u preprodaji gde proizvodi dobijaju izgled za prodaju. Mnogi beloruski proizvođači će morati da se menjaju, smatra farmer Mihail Šrub:

Možda će to nekoga podstaći da svoje proizvode podigne na takav nivo na kojem ih nude evropski isporučioci. Što se tiče njihovog kvaliteta, on ni izdaleka nije loš.

Međutim, Roseljhoznadzor nije najviše zabrinut zbog kvaliteta robe, već zbog reeksporta preko Belorusije evropskih namirnica koje su zabranjene u Rusiji. Direktor Rospotrebnadzora Sergej Dankvert je izjavio da je niz zemalja iz Evropske unije slao u Belorusiju namirnice ne navodeći stvarnu stranu porekla. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je zahtevao da se poštuju dogovori s ruskom stranom o zaštiti njenog domaćeg tržišta od evropske robe:

S ruskim predsednikom sam razgovarao o zaštiti ruskog tržišta. Odnosno, treba da ispunimo svoje savezničke obaveze – imamo jedinstvenu carinu u carinskom prostoru. Ako su oni za određene proizvode zatvorili rusko tržište, mi ne treba da ih propuštamo da idu u tranzitu za Rusiju preko Belorusije.

Pročitajte još: Turčinov: Ukrajina mora istovremeno u EU i NATO!

Poljoprivredna nadleštva dveju zemalja su se već dogovorila da usaglase bilanse isporuke i za 2015. godinu. Vlade izdvajaju 3 glavna aspekta saradnje: jedinstvenu agrarnu politiku, međusobno investiranje i usaglašenost stavova u carinskom prostoru.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA