Najnovije

Strani isporučioci povećali cene mesa za Rusiju

MOSKVA - Zemlje isporučioci mesnih proizvoda koje nisu obuhvaćene ruskim prehrambenim sankcijama, povećavaju cene mesnih proizvoda.
Skuplje za Rusiju (Foto: Theatlantic.com)

Skuplje za Rusiju (Foto: Theatlantic.com)

U tim uslovima, stručnjaci ruskog tržišta ističu neophodnost ubrzanog povećanja sopstvene proizvodnje. Kako je Interfaksu rekao rukovodilac izvršnog komiteta Nacionalnog udruženja za meso, Sergej Jušin, od momenta objavljivanja embarga izvozne cene za svinjetinu i živinu u Brazilu, koji je jedini ozbiljan alternativni isporučilac tih proizvoda, osetno su porasle.
Pročitajte još:
Konkretno, cene pilećih bataka povećane su sa 1,35-1,45 dolara, na dva do 2,2 dolara za kilogram. Svinjetina je poskupela u proseku 20 i više odsto, rekao je Jušin. Pri tome, cena svinjske jetre brazilskih izvoznika je, nakon obnavljanja prava da mesnim proizvodima snabdevaju Rusiju, skočila više od dva puta, a svinjski jezik više od 50 odsto. Jušin je dodao da su se u taj proces uključili i beloruski snabdevači živinom. Cena beloruskog pileta je u poslednjih nekoliko dana porasla približno osam do deset odsto. Jedino tržište na kom su izvozne cene ostale stabilne je tržište govedine. Prema Jušinu, izvozne cene koje predlažu alternativne zemlje isporučioci ne omogućavaju uvoznicima da uvezu proizvode u Rusiju i prodaju ih sa profitom, jer je cena na ruskom tržištu trenutno niža od svetske. Prema tome, dok cene u Rusiji ne porastu ili dok zemlje ih izvoznici ne snize, pre svega za svinjetinu, teško da će biti novih kupovina u potrebnom obimu, smatra Jušin. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA