Najnovije

Pita je pita, a burek je pitac

NIŠ - Dani bureka otvoreni su po 12. put u Nišu, gradu koji se smatra prvim mestom gde je taj specijalitet napravljen još davne 1498. godine i u kome se čuva recept njegovog originalnog pripremanja.
Pita je pita, a burek je pitac (Foto: Vikipedija)

Pita je pita, a burek je pitac (Foto: Vikipedija)

Organizator buregdžijade, koja je počela sinoć u parku Svetog Save i koja završava sutra je Unija pekara. Burek će u parku praviti majstori devet pekara među kojima su i gosti iz Makedonije i Grčke.
Pročitajte još:
U Nišu je 2007. godine napravljen burek težak oko 100 kilograma, prečnika dva metra i smatra se najvećim, ikada, pripremljenim burekom, čime je ponovljen rekord iz 1995. godine sa niške Buregdzijade upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Organizatori kažu da burek zaslužuje da postane i zvanično brend grada, a u prvom zapisu o bureku napravljenom u Nišu pominje se Mehmet Oglu, majstor koji je burek doneo u grad. Kažu da je najbolju razliku između bureka i pite objasnio knjževnik Momo Kapor napisavši: "pita je pita, a burek je pitac". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA