Najnovije

Prvog radnog dana, štrajk prosvetara zbog apokaliptičnog stanja u obrazovanju

BEOGRAD - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u ponedeljak će, prvog dana školske godine, u Beogradu održati protest, zbog, kako tvrde, apokaliptičnog stanja u obrazovanju i nebrige države o onome što je njena budućnost.
Od prvog dana ŠTRAJK (Foto: JuTjub)

Od prvog dana ŠTRAJK (Foto: JuTjub)

Članovi Unije okupiće se u podne na Trgu Nikole Pašića a u školama neće biti nastave ni drugih aktivnosti, osim prijema đaka prvaka, rekao je predsednik Unije Dragan Matijević. On je na konferenciji za novinare najavio da će se protestu pridružiti i zdravstveni radnici i zajedno sa prosvetarima iskazati nezadovoljstvo stanjem u kojem se godinama ove delatnosti nalaze. Unija traži da se iz najavljenog umanjenja zarada zaposlenih u javnom sektoru izuzmu prosvetni i zdravstveni radnici, da se donese strategija rešavanja viškova zaposlenih i odmah zaustavi nepotrebno uvođenje novih ljudi u obrazovni sistem, kao i da se do kraja godine donese zakona o platnim razredima, uz učešće sindikata. Takođe, Unija će, kako je rekao Matijević, organizovati proteste upozorenja ispred Narodne skupštine za vreme rasprave i usvajanja rebalansa budžeta kojim bi bile smanjene plate. Taj sindikat ima oko 30.000 članova u oko 600 škola, a čelnici Unije su na konferenciji ukazali na ispodprosečne plate zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i sve veće siromaštvo. "U obrazovanju je apokaliptična slika, koja pokazuje nebrigu države o onome što je njena budućnost", rekla je član Predsedništva Unije Jasna Janković.
Pročitajte još:
Profesori su, prema njenim rečima, nezaštićeni, nemotivisani, jer primaju socijalnu pomoć. U tom sindikatu nezadovoljni su i izjavama članova vlade da su plate u javnom sektoru poslednjih godina enormno rasle. Od 2008. godine plate u obrazovanju nisu povećavane, odnosno ukupan rast za pethodnih pet godina bio je svega 8,18 odsto, što je u poređenju sa rastom cena na malo pad realnih zarada za više od 20 procenata, rekao je Vladimir Adžić iz Unije. Na konferenciji su izneti predlozi Unije za rešavanje nekih od problema u prosveti sa kojima su upoznati i državni zvaničnici, a taj sindikat je ukazao i na mnogobrojne primere kršenja zakona od direktora škola, načelnika školskih uprava, posebno kada je u pitanju nezakonito zapošljavanje. Ostali reprezentativni sindikati u prosveti ranije su se izjasnili da 1. septembra neće protestovati. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA