Najnovije

"Srbija pod ogromnim pritiskom da uvede sankcije Rusiji"

Šef Federalne agencije Rusije za poslove Zajednice Nezavisnih država Konstantin Kosačov je u intervjuu "Politici" rekao i da ne vidi nikakve prepreke koje bi mogle da stanu na put daljem razvoju dobrih odnosa, kao i da veliku ulogu u odnosima dve zemlje igra tvrda i nedvosmislena ruska pozicija po pitanju Kosova.
Kosačov: Nadam se da ćete izdržati, foto: Russiancouncil.ru

Kosačov: Nadam se da ćete izdržati, foto: Russiancouncil.ru

"Videli smo da je poseta vašeg premijer (Aleksandra) Vučića imala veoma visoku političku notu, a ako dođe do posete predsednika (Vladimira) Putina to će biti važna etapa u razvoju naših odnosa", ocenio je Kosačov. Na konstataciju da je za Srbiju održana donatorska konferencija na kojoj je prikupljeno oko 100 miliona evra od EU, da su ruski spasioci prvi pritekli u pomoć, a da iz Rusije nije bilo novčanih donacija, Kosačov kaže da Srbija pripada kategoriji zemalja s kojima Rusiju povezuju posebni istorijski odnosi i interesi u savremenom svetu. On je izrazio uverenje da će Srbija imati dostojno mesto u programima koje će Rusija narednih godina izrađivati u sve većem obimu, a u najboljem slučaju sledeće godine navodeći da je Rusija već pripremila krupne projekte kao što su "Južni tok" i obnova srpske železnice. Kosačov je podsetio i da je kopredsednik Međuvladine komisije, ministar energetike Aleksandar Novak rekao da je Rusija spremna na direktne investicije veće od pet milijardi dolara dodajući da je to veliki doprinos razvoju Srbije. "Srbija je zbog njene želje za saradnjom sa Rusijom izložena najvećem mogućem pritisku i verujem da će imati dovoljno dalekovidosti i pravilnog shvatanja sopstvenih nacionalnih interesa kako bi taj pritisak izdržala", rekao je Kosačov i ocenio da je prilično opasno orjentisati se na to da vam je neko dao 100 miliona evra i na toj osnovi graditi strategiju zemlje za deceniju unapred. On je istakao da "Južni tok" nije jedini pojekat i da će se rusko tržite otvoriti mnogo više za srpske poljoprivredne proizvode, uz uverenje i da Srbija kroz saradnju sa Rusijom može da sačuva svoju nacionalnu privredu i duhovni i kulturni identitet. Kosačov kaže da ako Srbija bude učestvovala u sankcijama prema Rusiji koje su u interesu drugih zemalja posledice će biti sasvim predvidive. "Tim pre što su autori tih sankcija zemlje koje nemaju velikih interesa u saradnji sa Rusijom, mislim na SAD. Vidimo da Evropa ima mnogo nijansiraniji pristup sankcijama dok Amerika vrši sumanuti pritisak na partnere iz NATO-a i na takve zemlje kao što je Srbija", rekao je Kosačov. On smatra i da to koliki je sada pritisak stvoren povodom Rusije svedoči o tome da je ona realan faktor svetske politike i to veoma "razdražujući faktor", posebno na Zapadu, jer remeti planove grupe zapadnih zemalja da projektuju svet u skadu sa svojim interesima. Povodom krize u Ukrajini on smatra da bi se odavno završila da je njeno rukovodstvo bilo spremno na dijalog sa svojim sopstvenim narodom. "Mi svi sedimo na buretu baruta zbog Ukrajine, ona preti da raznese čitavu saradnju u Evropi", upozorio je Kosačov.
Povezano:Koje zemlje će nastradati zbog sankcija prema RusijiEvropa uvodi nepromišljene sankcije, Nemačka plaća ceh!?(INFOGRAFIKA) Evo kako je EU nacrtala sankcije uvedene protiv Rusije!
Na pitanje da li nasilje u Ukrajini može da dovede do izbijanja trećeg svetskog rata, Kosačov kaže da ne bi toliko dramatizovao situaciju, kao i da je Rusija očuvala svoj nuklearni potencijal koji je snažan faktor obuzdavanja rizika ove vrste podsećajući i da je Putin rekao da pretnje takvih razmera za sada nisu prisutne. Kosačov je dodao i da tako nešto ne može sa sigurnošću da se predvidi, "pogotovo u uslovima kada naši oponetni u svetskoj politici veoma često postupaju s manijakalnom željom da se u svetu uspostavi model gde odluke donose samo oni. To su samo njihove iluzije da su oni jaki, a mi slabi. Rusija se zalaže za principe pravednosti i međunarodnog prava u svetu, a protiv monopola grupe država da upravlja svetom". Izvor: Tanjug, Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA