Najnovije

Kijev je pod spoljnom upravom SAD-a, rat u Jugoslaviji veštački izazvan...

RUSIJA - U Kijev, kako je saopštio predstavnik ministarstva odbrane SAD, doputovala je 5. avgusta specijalna grupa Pentagona za pomoć u istrazi okolnosti katastrofe malezijskog Boinga-777.
Kijev noću... (Foto: Vikipedija)

Kijev noću... (Foto: Vikipedija)

Kada su zvaničnog predstavnika vojnog resora, vice-admirala DŽona Kejerbija pitali čime će se tačno baviti eksperti grupe. on je odgovorio samo da oni neće otići na mesto nesreće, već će kosultovati istražitelje iz Holandije, Australije i Malezije iz Kijeva. Treba uzeti u obzir da u nadležnost Pentagona nikada nije ulazila istraga havarija i pad putničkih aviona. Time se u SAD uvek bavila isključivo Nacionalna uprava bezbednosti u saobraćaju (NTSB) i Federalna upravao civilne avijacije. Pentagon pozivaju samo u slučaju katastrofa vojnih aviona. Između ostalog, NTSB je već poslao sopstvene eksperte u Ukrajinu otprilike tri dana posle katastrofe 17. jula. U sastav delegacije, ako je verovati Pentagonu, ulaze eksperti za specijalne operacije, logistiku, planiranje vojnih vazduhoplovnih operacija. Ne baš ono što je potrebno za istragu. Dešifrovanje zagonetke sastoji se u kratkoj frazi pres-reliza Pentagona. Posle „pomoći istrazi“ katstrofe leta MN17, grupa će odmah pristupiti i obuci ukrajinskih vojnika i Nacionalne garde na zapadu Ukrajine. Drugim rečima, reč je o proširenju učešća američkih vojnih savetnika u pripremi, tehničkom opremanju i modernizaciji Oružanih snaga i specijalnih odreda kijevske vlasti. Ruski eksperti kažu da se na Ukrajinu sasvim očigledno primenjuju aršini Kosova i čak Vijetnama. U Vijetnamu američko prisustvo takođe je počelo od nekoliko desetina vojnih savetnika, poslatih na jug 1954. godine. Kosovske Albance Amerikanci obučavaju i „konsultuju“ do dana današnjeg.
Pročitajte još:NATO: Rusija uvodi vojsku u Ukrajinu!
Sa geopolitičke taške gledišta balkanizacija Ukrajine ide na ruku Vašingtonu, kaže profesor Moskovskog državnog univerziteta Andrej Manojlo. Pretvaranje Ukrajine u jedno veliko i stalno žarište napetosti pod kontrolom SAD potrebno je kao instrument slabljenja uticaja Rusije. Svaki konflikt na ruskim granicama odmah postaje ozbiljna pretnja po njenu bezbednost. Izvoz kontrolisanog haosa iz Ukrajine u Rusiju jedan je od ciljeva čitave ukrajinske operacije koju je zamislio Vašington, uveren je Andrej Manojlo. Gurajući Ukrajinu u takozvani kontrolisani haos, tačnije primenjujući tamo tehnologije revolucija u boji, Ameriknaci stvaraju konflikt kojim dobro umeju da upravljaju. Ovaj konflikt Amerikanci danas koriste kao instrument političkog pritiska, kako na svoje protivnike, tako i na svoje saveznike. Geopolitički položaj Ukrajine u tom pogledu Amerikancima deluje vrlo povoljno. U vezi sa tim Ameriknaci ni pod kakvim uslovima neće doprinositi nikakvom planu mirovnog regulisanja situacije u Ukrajini. Naprotiv, oni će dolivati na vatru građanskog rata novo ulje. Organizacija režima kontrolisanog haosa i provociranje građanskog rata u Ukrajini odraz je onogo što su činile SAD u Siriji i Iraku. A Sirija i Irak nisu ništa drugo do nastavak veštački organizovanog rata protiv Jugoslavije 90-ih godina, piše Glas Rusije. Čak EU ne sumnja u to ko je upravo provocirao krizu u Ukrajini, zato što je autorski rukopis teško sakriti, kaže direktor Evropskog centra za geopolitičku analizu Mateuš Piskorski. Uz to, američki autori revolucija u boji ili kontrolisanog haosa nisu posebno inventivni. U Ukrajini su pokrenuli isti scenario već dva puta (bila su već dva majdana) i u slučaju potrebe pokrenuće ga i treći, smatra Piskorski. Kijevske vlasti nisu u stanju da ispune elementarne državne obaveze na sopstvenoj teritoriji. Kijev nije u stanju da garantuje bezbednost i život sopstvenim građanima na jugoistoku, koji se podvrgavaju takozvanoj antiterorističkoj operaciji. I Kijevu i njegovim sponzorima nije zgodno da priznaju da je Ukrajina danas neuspela država. Kako smatraju ruski eksperti, Kijev se danas već potpuno nalazi pod spoljnom upravom SAD. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA