Najnovije

Dačić doveo ambasadore u Guču: Srpske trube sviraju za svet!

Vi ste akreditovani u našoj zemlji. Bili ste sa mnom u Obrenovcu u vreme poplava i zahvalan sam vašim državama na pomoći koju ste nam pružili u teškim trenucima. Danas sam vas pozvao, bez ikakvog drugog razloga ili motiva, sem da se upoznate sa našom tradicijom, stvaralaštvom i običajima. Da vidite kako se Srbi vesele!
Prošle godine je bilo ovako (Foto: Tviter)

Prošle godine je bilo ovako (Foto: Tviter)

Ovim rečima u petak je u Guči ministar inostranih poslova Ivica Dačić pozdravio 15 predstavnika ambasada i ambasadora u našoj zemlji, koji su posetili dragačevsku prestonicu. Među njima su bili ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, zamenik ambasadora SAD, ambasadori Slovačke, Slovenije, Rumunije, Izraela, četiri afričke zemlje...- Želeo sam da čujete našu muziku, probate tradicionalna jela, vidite razne ljude koji ovde igraju, pevaju, a neki i psuju. Sve je to narod - kazao je Dačić. - Videćete koliko u Guči, među najvećim srpskim brendovima ima energije, koja se ovde stvara i oslobađa. Radostan sam što posle 100 godina od Prvog svetskog rata danas ne slušamo ratne trube, nego trube koje su znak radosti i života. Neka tako bude u svim državama sveta.Na čelu sa Dačićem, koji je bio u društvu sina Luke, ambasadori su se prošetali gučkim ulicama, fotografišući se sa saborašima i rukujući se sa njima. U grupi onih koji su prošetali saborištem bila je i Tamara Đukanović, supruga premijera Aleksandra Vučića.Ministar je u jednom momentu svratio i do tezge sa majicama sa raznoraznim natpisima. Prodavac mu je ponudio da bira koju hoće, a Dačić je izabrao onu sa ispisanom porukom: "Nisam zgodan, al sam neophodan". Insistirao je da bude crvene boje. Na oduševljenje trgovca, ministar ga je častio sa 2.000 dinara.Cela delegacija je potom druženje nastavila u motelu "As", gde su večerali, a onda su uputili ka stadionu, gde će biti održan koncert Dejana Petrovića, nastup folk dive Cece Ražnatović, kao i ponoćni koncert 12 najboljih trubačkih orkestara u Srbiji.- Lepo se provedite i ne žurite. Možete ovde da ostanete sve do kraja Sabora, ljubazni domaćini će vas lepo ugostiti. Ja, nažalost, moram da idem večeras, jer me čeka puno obaveza - kazao je Dačić ambasadorima.A u petak, trećeg dana Sabora, u sedam ujutro, mirnu varoš i dragačevsku dolinu prekrila magla. Iz sva četiri pravca ka spomeniku trubaču kreću se orkestri - Kristijana Azirovića, Marka Trnavca, Dejana Jevđića i Ekrema Mamutovića. Svaki svira svoju melodiju, a istovremeno zapucaše prangije. Sastaju se u centru, zajedno sviraju kolo, pa čoček. Četrdeset limenih instrumenata sviraju najjače, bude saboraše, pozivaju na još jedan dan ludovanja, a oni tek što su polegali. Ustaju, a žurka na ulicama pod šatrama opet kreće. Trube rasteraše maglu i san!Saboraši, još u neverici kakva ih je budilica dočekala, odmah se razmileše po Guči. Pre doručka obavezna je rakija, a potom se nastavlja sa pivom. Ima i onih koji nisu ni legali. U kafani "Đurđevdan" lokalne meraklije - braća Vasilije i Dimitrije Stanišić, Bojan Čakarević i njihov gost iz Beograda Stevan Andrić. Iza njih se već 15 sati smenjuju trubački orkestri, a oni ne odustaju od piva.- Sve za merak i ni za šta drugo. Ovo ti je život i za ovo valja živeti. Guča tera, brate, svaku brigu - veli društvo u gučkoj kafani.
Pročitajte još:Crnogorski hit: Rusija nam nije uvela sankcije!Crna Gora: Zapaljeni automobili srpskih turista
Jure se trubači, svirka počinje, prate je igra, vrisak i osmeh. Oko podneva, kao u ponoć, sve se savija u ritmovima trube. Pod jednom šatrom tri orkestra. Nadjačavaju se, nadigravaju. Zaglušujuća buka. Igračice na stolovima, u krpicama koje gotovo sve otkrivaju. Zajapureni saboraši ih gutaju očima i samo plaćaju trubače da sviraju i dalje, kako ne bi prestala igra zanosnih plesačica. Ludovanje traje do kasnog popodneva, kada sledi pauza. Ali, traje svega desetak minuta, a onda žurka do zore. I sve isto i nanovo - bije truba, dumbara bubanj, saboraši na nogama dočekuju još jedno jutro. Pod šatrom uz trubu uživa i Savo Milošević, bivši srpski fudbalski reprezentativac. Obožava Guču i vraća joj se gotovo svake godine.A kada se saboraši umore, posedaju ili poležu na gučke ulice, trubači ne prekidaju da sviraju, sve do zore. Onda opet trubačka budilica. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA