Najnovije

Izraelska vojska bombardovala više od 20 lokacija u pojasu Gaze!

TEL AVIV, GAZA – Izraelska vojska saopštila je danas da je pogodila više od 20 meta prošle noći, nakon jučerašnjeg isteka trodnevnog primirja, kome je posredovao Egipat. Indirektni pregovori između Izraela i Palestinaca u Kairu nisu izdejstvovali trajniji prekid vatre i ova najsmrtonosnija runda nasilja između izraelske vojske i Hamasa od 2007. godine nije zaustavljena.
Nova bombardovanja gaze (Foto: JuTjub)

Nova bombardovanja gaze (Foto: JuTjub)

Ekstremisti iz pojasa Gaze obnovili su raketne napade na Izrael posle isteka tog primirja, što je izazvalo izraelsku odmazdu - vazdušne napade. Borbe su usledile posle kratkog zatišja u ratu koji je trajao već mesec dana. Za četiri nedelje nasilja poginulo je više od 1.900 Palestinaca u Gazi. Na izraelskoj strani ubijeno je 67 ljudi, uključujući troje civile, navodi AP. Palestinski militanti su zapravo još pre isteka primirja ispalili granate na Izrael. SAD se uprkos neuspehu pregovora u Kairu nadaju da se uskoro može upostaviti novi prekid vatre. „Našse nade su da će se strane pristati na produženje prekida vatre u narednim satima”, rekla je portparol Stejt departmenta Mari Harf novinarima, kako prenosi AFP. Egipat je prethodno tvrdio da je u pregovorima postignut napredak i apelovao na novo primirje. Međutim, izraelska delegacija se u petak vratila kući i ta zemlja je upozorila da neće pregovarati pod vatrom. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je armiji da odgovori silom, optuživši islamistički Hamas, koji kontroliše Gazu, da je prekršio prekid vatre.
Pročitajte jošNAPETO: Ruski ratni brodovi isterali američku podmornicu iz Barencovog mora!Kastro: Izrael sprovodi neofašizam!
Palestinski ekstremisti su ispalili 40 raketa na Izrael, povredivsi jednog civila i jednog vojnika, saopštila je armija. „U odgovoru je pogođeno je 51 terorističko mesto i ciljana su tri terorista u Gazi”, navedeno je u saopštenju, koje se odnosi i na jučerašnje udare. Izrael je rano jutros uglavnom napadao područja iz kojih je stanovništvo pobeglo. Raketna vatra na Izrael prestala je u 21 sat, navela je armija. U petak je ubijeno najmanje pet Palestinaca i 31 osoba je ranjena, saopštio je portparol hitnih službi Ašraf al Kidra, a među ubijenima je desetogodišnji dečak. Neke porodice, koje su se vratile kućama, ponovo su pobegle u skloništa UN napravljena u školama, kada je u petak ponovo počelo raketiranje Izraela i Izrael odgovorio. UN su navele da je od 8. jula poginulo najmanje 1.354 palestinskih civila među njima 447 dece. Na jugu Izraela armija je zabranila okupljanja veća od 500 ljudi u području do 40 kilometara udaljenosti od Gaze i rekla da vrtići i letnji kampovi mogu da rade samo ako je u blizini sklonište. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi saopštilo je da su izraelski borbeni avioni pogodili mete u DŽabaliji na severu, gradu Gazi i u centru pojasa. Izrael je rekao da cilja „teroristička mesta.„ Širom Zapadne obale u međuvremenu su izbili nasilni protesti i dva Palestinca su ubijena u sukobu s izraelskim vojnicima. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA