Najnovije

Keri: Kina da bude uzdržana oko "ničijih ostrva"

MJANMAR - Američki državni sekretar doputovao je na regionalni bezbednosni forum u Mjanmaru, sa ambicijom da smiri tenzije oko spornih teritorija u Južnom kineskom moru.
DŽon Keri (foto Jutjub)

DŽon Keri (foto Jutjub)

Očekuje se da sukobljena gledišta zemalja jugoistočne Azije o polaganju prava na sporna ostrva u Južnom kineskom moru budu jedna od glavnih tema foruma. DŽon Keri je najpre razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Vijetnama Fam Bin Minom, čija zemlja je umešana u brojne sukobe sa Kinom oko spornih ostrva. Američki zvaničnici su naveli da će Keri pozvati kineske i ostale političke faktore umešane u teritorijalne sporove da smanje tenzije i nastave da rade na postizanju sporazuma u vezi sa spornim teritorijama.
Pročitajte još:NA SVOJU RUKU: Obama bez odobrenja Kongresa SAD bombarduje islamiste u Iraku
SAD pozivaju na zamrzavanje akcija koje bi promenile status kvo na terenu, poput zauzimanja takozvanih "ničijih" ostrva. Vašington je naveo da je njegova pozicija u sporu neutralna, i da SAD "ne traže način da matiraju Kinu", navodeći da se ne radi o "bici super sila". Peking je, međutim, do sada uvek reagovao negativno na mešanje SAD u rešenje teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru. Kina smatra da ima istorijsko pravo na većinu ostrva u tom moru. Uprkos tome, navodi agencija AP, Vašington nema nameru da odustane. "Kina je velika i moćna država i ima posebnu odgovornost da pokaže uzdržanost. Vojna sila ostavlja snažan trag, i upozorava vas da veoma pažljivo gazite kada ste u osetljivim područjima", ocenio je prošle sedmice glavni američki diplomata za istočnu Aziju, Deni Rasel. Ostali akteri umešani u teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru su Filipini, Tajvan, Malezija i Brunej. Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA