Najnovije

Programski sadržaji u Guči ispunjeni, sve protiče bez teškoća

GUČA, ČAČAK - Sabor u Guči protiče bez većih teškoća, posebno kada se radi o bezbednosti i zdravlju gostiju, svi programski sadržaji su ispunjeni, a organizatori danas, pretposlednjeg dana manifestacije, očekuju najveći broj posetilaca.
Biće veselo (Foto:JuTjub)

Biće veselo (Foto:JuTjub)

Predsednik opštine Lučani i Saborskog odbora, Mladomir Sretenović rekao je na konferenciji za novinare, da je bilo nekoliko manjih problema, ali da sve protiče u najboljem redu. "Juče smo imali sastanak sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije, koji su zadovoljni merama koje preduzimamo o zdravstvenoj zaštiti saboraša", naveo je Sretenović. Domaćin ovogodišnjeg, 54. Sabora u Guči književnik Radomir Andrić rekao je da na toj manifestaciji dolazi do susreta naroda i različitih kultura, zbog čega svako može pronaći nešto zanimljivo. "Tako se upoznajemo sa drugim i drugačijim tradicijama, a zvuk trube i umetnost prevazilaze sve granice", izjavio je Andrić, dok je direktor Sabora Adam Tadić napomenuo da su ispunjeni svi programski sadržaji, uprkos promenama u rasporedu zbog nepovoljne vremenske prognoze.
Pročitajte jošVrnjačka Banja nudi bogat kulturni program tokom avgusta
Tadić je podsetio da je pevačica Svetlana Ražnatović sinoć održala koncert na stadionu, za koji je štampano 10.000 ulaznica, koje su prodavane u celoj Srbiji i sve prodate po ceni od 500 dinara. Od celokupnog iznosa, dodao je Tadić, 20 odsto je namenjeno kao pomoć poplavljenim područjima u Dragačevu. Danas je, osim tradicionalne trubačke budilice, na ulicama Guče održan defile učesnika Sabora u pratnji kulturno-umetničkih društava, i improvizacija stare dragačevske svadbe, a za 16 sati je, na terenima sportskog centra, zakazan humaitarni turnir "Trojka iz bloka" Za večeras, u 21 sat, na najvećoj trubačkoj fešti na Balkanu, najavljeno je finalno takmičenje seniorskih trubačkih orkestara i koncert Dejana Lazarevića za 23 sata. Sabor, koji je počeo 6. avgusta, biće zatvoren sutra, nastupima "Manjifika" u 20 sati i Miroslava Ilića u 22 časa na stadionu u Guči, koja je "prestonica trube" od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala na svetu, najznačajnijih kulturno umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara. Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina "Nešnal džiografik" (National Geographic) među 10 najbitnijih događaja u svetu . SZO - Nema propusta u organizaciji Sabora Predstavnici Svetske zdravstvene organizacije zadovoljni su stanjem zdravstvene zaštite u Guči, izjavila je danas direktorke čačanskog Zavoda za javno zdravlje Ana Mišović i dodala da za sada propusta nema. Pošto se Sabor trubača u Guči našao među 20 najmasovnijih događaja u svetu, Svetska zdravstvena organizacija poslala je misiju u ovu dragačevsku varošicu, koja nadgleda aspekte zdravstvene zaštite na toj manifestaciji. Prema rečima Mišovićeve, Guča i festival “Egzit” u Novom Sadu su pod stalnim nadzorom SZO. “NJihova misija prati događaje koji okupljaju preko 20 000 ljudi, a u Guči su obavljeni razgovori sa predstavnicima lokalne samouprave i lokalnih zdravstvenih ustanova, kako bi prikupili podatke da li je su prilikom organizacije Sabora ispoštovani svi kriterijumi zdravstvene zaštite posetilaca i učesnika”, izjavila je ona Tanjugu. Pored lekara SZO u misiji su članovi ESDS (Evropskog centra za kontrolu prevenciju bolesti), kancelarije SZO u Srbiji, Ministarstva zdravlja i ZZJZ Čačak. Oni su obišli čačanski ZZJZ, Dom zdravlja u Guči, stacionar i mobilne ekipe, zvanični saborski kamp, kolektivni smeštaj MUP-a i Centar za vanredne situacije. “NJihov trenutni zaključak je da su zadovoljni uočenim stanjem i da propusta u organizaciji nema”, istakla je dr Mišović. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA