Najnovije

Šta je rat i kako znamo da je počeo?

Da li se radi o Siriji, Ukrajini ili Pojasu Gaze - vrlo brzo počne da se govori kako je reč o ratu. Ali, kada je zapravo ispravno reći da je u pitanju rat, pita Dojče Vele?
Širom sveta, rat je prihvaćena institucija, foto: DPA

Širom sveta, rat je prihvaćena institucija, foto: DPA

Hamburška radna grupa Istraživanje uzroka rata (AKUF) definiše rat kao masovni konflikt koji mora da ima tri karakteristike: najmanje jedna od zaraćenih strana mora da ima regularnu vojsku i vladu. Strane u konfliktu moraju da barem delimično budu centralno organizovane, a borbe moraju da imaju određeni kontinuitet. "Korelacije rata" je projekat američkog Univerziteta Mičigen koji ima kvantitativan pristup: broj poginulih vojnika godišnje mora da prelazi 1.000. Švedski Upsala institut opet u svoju definiciju uključuje civile koji su direktne žrtve fizičkog nasilja. Ali, često je jako teško doći do preciznih podataka o broju žrtava. A i u Pojasu Gaze i u Ukrajini je, na primer, ovaj parametar prekoračen. U Siriji već odavno. Tako da prema naučnim definicijama već se može za te zemlje, odnosno područja govoriti da je reč o ratu. Ali, pravna definicija je drugačija. Ima li razlike između pojma "rat" i "oružani sukob"? Sukob - ako se gleda prema međunarodnom pravu - prerasta u rat tek onda kada jedna od sukobljenih strana drugoj objavi rat. Ipak, do toga u praksi dolazi jako retko. Tako da je u praksi međunarodnog prava termin "rat" skoro u potpunosti zamenjen terminom "oružani sukob". Prema tome bi se i Ženevska i Haška konvencija trebale primeniti bez formalne objave rata. A to zaraćenim stranama ograničava način na koji mogu da vode rat i služi da se zaštite ljudi, koji nisu ili nisu više učesnici u konfliktima, kao na primer civili ili zarobljeni vojnici. Da li se rat promenio? Klasičnih ratova između država bilo je pre svega u prethodnom veku. U međuvremenu se oni označavaju kao "istorijski prevaziđeni modeli". Ali, time rat nije nestao. Danas dominiraju sukobi vladinih snaga jedne države i ustanika koji se bore protiv nje. Ti konflikti se događaju, kako unutar granica jedne zemlje, tako i preko njih. Takođe ima sukoba koji se vode između nedržavnih aktera i nezavisno od postojećih granica.
Ne propustite:NAPETO: Ruski ratni brodovi isterali američku podmornicu iz Barencovog mora!
Koliko oružanih sukoba ima danas? Prema podacima međunarodnog Instituta za strateške studije, u svetu danas postoji 41 oružani sukob. U njih se ubrajaju i sukobi u Ukrajini, Pojasu Gaze, Palestini i Siriji, ali i na primer Libiji, Centralnoafričkoj Republici ili Avganistanu. Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA