Najnovije

Dačić: Ako Ukrajina nije sprovela sankcije prema Rusiji, neće ni Srbija

BEOGRAD - Srbija i Kanada dele zabrinutost za svetski mir i pozivaju na hitan prekid sukoba u Ukrajini i pokretanje dijaloga, saopšteno je danas posle sastanka ministara spoljnih poslova dveju država Ivice Dačića i DŽona Berda.
Ivica Dačić (Foto: JuTjub)

Ivica Dačić (Foto: JuTjub)

Berd je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora s Dačićem, izrazio zadovoljstvo zbog toga što Srbija, kako je rekao, ne podržava "ilegalnu okupaciju i agresiju" na istoku Ukrajine i pozvao Beograd da nastavi da sprovodi reforme kako bi uskladio svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU. "Od ključnog je značaja da se međunarodna zajednica usprotivi ruskoj agresiji. Kanada očekuje nastavak saradnje s partnerima, uključujući Srbiju, kako bi se jasno stavilo do znanja da su napori Moskve za destabilizaciju istoka Ukrajine neprihvatljiv način ponašanja prema suverenoj i nezavisnoj državi", izjavio je Berd.
Pročitajte još:
Šef srpske diplomatije je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da iz razloga svojih ekonomskih interesa i mogućih rizika za svoje građane nije učestvovala u sankcijama prema Rusiji, kao ni u ruskim sankcijama prema EU. Dačić je konstatovao da Ukrajina i Rusija imaju "čudan odnos" prema sankcijama, jer Ukrajina je, prema njegovim rečima, podržala sankcije prema Rusiji ali ih nije sprovela u delo, a Rusija nije uvela sankcije Ukrajini u oblasti poljoprivrednih proizvoda. "Ako oni to nisu uradili, ne treba očekivati da će Srbija raditi na svoju štetu", poručio je Dačić. Berd je pozdravio potpisivanje Briselskog sporazuma i ohrabrio Beograd da nastavi s procesom normalizacije odnosa s Prištinom i konstruktivnom ulogom u regionu. Dvojica ministara založili su se za unapređenje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti privrede i najavili da će Berd danas sa ministrom trgovine Rasimom LJajićem potpisati sporazum o zaštiti investicija. Berd je poručio da Kanada podržava demokratsku i ekonomsku transformaciju Srbije, koja je, po njegovoj oceni, ostvarila ohrabrujući napredak, kao i evropski put Srbije, koja će ulaskom u EU postati još atraktivnija za kanadske investitore. Kanada je, prema njegovim rečima, zainteresovana za potencijale Srbije, prvenstveno u oblasti farmaceutske industrije, rudarstva, informacionih tehnologija, poljoprivrede. Berd je nazvao projekat "Beograd na vodi", koji mu je juče predstavio gradonačelnik Siniša Mali, pokazateljem svetle budućnosti ne samo glavnog grada, već i cele Srbije. Dačić je podsetio da u Srbiji posluje više od 50 kanadskih kompanija, da se procenjuje da kanadske investicije dostižu nekoliko stotina miliona dolara, ali da je bilateralna trgovinska razmena svega 40 miliona dolara, što, kako je rekao, treba pojačati. "Postoji velika zainteresovanost kanadskih kompanija za učešće u našem energetskom sektoru. Najdalje se odmaklo kada je reč o hidroelektrani Bistrica, razgovara se i o Brodarevu, a veoma je značajno i ulaganje u RTB Bor", kazao je on. Dačić je napomenuo da je Berdova poseta prva poseta šefa kanadske diplomatije Srbiji posle 13 godina, što je, kako je istakao, od velikog značaja za bilateralne odnose. On je kazao da je kanadskog kolegu informisao o želji Srbije da pristupi EU, o sprovođenju reformi, dijalogu s Prištinom, opredeljenosti da bude faktor mira i stabilnosti u regionu, kao i o želji da razbija odnose i sa zemljama koje nisu članice EU. Dačić je pozdravio odluku Kanade da počne da izdaje višekratne vize na 10 godina i izrazio nadu da bi narednih godina, kako se Srbija bude približavala EU, mogla da usledi i liberalizacija viznog režima. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA