Najnovije

Ako Zapad prizna Škotsku, moraće i Krim

Regionalni šef Krima Sergej Aksjonov izjavio je danas da ukoliko Zapad prizna nezavisnost Škotske, onda "nema drugu opciju" nego da na sličan način prizna i Krim, odnosno njegovo odvajanje od Ukrajine i pridruživanje Rusiji.
Protesti podrške nezavisnosti Škotskoj, Krimu i Kataloniji, foto: Internationalpolicydigest.org

Protesti podrške nezavisnosti Škotskoj, Krimu i Kataloniji, foto: Internationalpolicydigest.org

Referendum u Škotskoj o tome da li da ta zemlja postane nezavisna, posle 300 godina unije sa Engleskom, biće održan 18. septembra, a najnovija ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da se između protivnika i pristaliica nezavisnosti vodi "mrtva trka", prenosi AFP. Krim se odvojio od Ukrajine i pridružio Rusiji nakon kontroverznog referenduma marta ove godine. "Ukoliko u bilo kojoj zemlji većina stanovnika (nekog regiona) donese odluku o svojoj nezavisnoj državnosti, onda ja lično to podržavam. LJudi koji žive na određenom mestu bolje razumeju procese koji se tu odvijaju i njihovo je pravo da donesu takvu odluku", istakao je Aksjonov za agenciju Interfaks.
Povezano:Kameron rekao u Edinburgu da bi mu se „srce slomilo“ ako bi Škoti na referendumu izglasali odvajanjeDa li će Treći svetski rat započeti na Crnom moru? Prisajedinjenje Krima stvorilo opasnu situaciju!
Moskva ističe da je pripajanjem Krima zaštitila tamošnje stanovništvo koje govori ruski nakon svrgavanja s vlasti Viktora Janukoviča. Međunarodna zajednica, međutim, većinom odbija da prizna pripajanje Krima Rusiji. To je učinio samo mali broj zemalja najbližih saveznika Moskve. Katalonci žele da u novembru održe neformalni referendum, koji su nazvali konsultativnim, da bi se pokazalo kolika je zaista volja za nezavisnošću. Međutim, španske vlasti poručuju da Ustav ne omogućava Kataloncima da se izjasne o svojoj budućnosti. "Ako pristačice nezavisnosti pobede u Škotskoj - videćemo kako će reagovati EU", izjavila je Karme Forsadel, predsednik Katalonske nacionalne skupštine, glavnog tela pristalica nezavisnosti. Kako bi pokazala svoju odlučnost, Katalonska nacionalna skupština priprema novu mobilizaciju pristalica nezavisnosti za 11. septembar, na nacionalni praznik Katalonije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA