Najnovije

EU ukida portfelj za proširenje, jer prijema novih članica neće biti u narednih pet godina!

Vrh EU najbliže je odluci da u budućoj evropskoj „vladi“ ukine portfelj za proširenje, jer prijema novih članica neće biti u narednih pet godina, ali se poslovi oko integracija nastavljaju i najverovatnije će biti u direktnoj nadležnosti kabineta šefice diplomatije Frederike Mogerini.
Nema proširenja (foto: lse.ac.uk)

Nema proširenja (foto: lse.ac.uk)

Ona i njen tim trebalo bi praktično da imaju direktnu nadležnost nad direktoratom koji se do sada bavio proširenjem, a koji će nastaviti da funkcioniše i biće dodatno kadrovski ojačan. Novi predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker danas bi trebalo da predloži sastav svog kabineta. Austrijski političar Johanes Han najbliži je da nasledi Štefana Filea, a u nazivu njegovog portfelja najverovatnije neće, kao do sada, biti reči „proširenje“ već samo „susedstvo sa EU“. Na ovaj potez vrh EU se odlučio zato što u narednih pet godina svakako neće biti prijema novih članica, pa za to nije potreban poseban resor, dok politika „susedstva“ obuhvata mnogo širi geografski pojam, uključujući i zemlje severne Afrike, Ukrajinu, Moldaviju i kavkaski region. Da se zemljama Balkana ne bi poslala negativna poruka - kako EU od njih diže ruke - proširenje će najverovatnije preuzeti služba za spoljne poslove, odnosno Federika Mogerini.
Pročitajte još:
Radna grupa za proširenje u Savetu EU (Koela), koju čini 28 diplomata iz svih država članica, danas će se okupiti u Beogradu, gde će imati niz susreta sa srpskim državnim vrhom. Ova grupa zadužena je za pripremanje odluka Saveta o proširenju.
Ministarka bez portfelja zadužena za EU, Jadranka Joksimović, kaže za „Novosti“ da je to kako će EK organizaciono urediti sprovođenje politike proširenja - unutrašnja stvar EU: - Za nas kao zemlju kandidata najvažnije su poruke kojima se potvrđuje privrženost i podrška nastavku evrointegracija zapadnog Balkana, sa naglaskom na očekivanja da će Srbija prednjačiti u dinamici reformi važnih za članstvo. To su poruke i sa konferencije u Berlinu i nove šefice diplomatije Federike Mogerini. Za šeficu našeg pregovaračkog tima Tanju Miščević promena naziva budućeg portfelja neće uticati na politiku proširenja, jer će mere, metodi, instrumenti i administrativna struktura u EK ostati ista kada je reč o proširenju: - Mada, ne mogu reći da se poruka koju nam šalje EU ukidanjem naziva ne može razumeti i drugačije, da nismo prioritet - kaže Tanja Miščević, koja je u Briselu, na skriningu za poglavlje 1, slobodno kretanje robe. Da proces proširenja EU neće biti zaustavljen smatra i Aleksandar Senić, predsednik skupštinskog Odbora za evrointegracije: - Na Srbiji je da u narednih pet godina završi pregovore po pregovaračkim poglavljima i ispuni uslove za članstvo. To će zavisiti samo od naše vlade, a ne od naziva direktorata. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA