Najnovije

Samit Kine i Srbije u decembru od ogromnog značaja

BEOGRAD - Održavanje samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope krajem godine u Beogradu imaće ogroman značaj za srpsku privredu, ali i za reafirmaciju političkog značaja Srbije, rekli su danas Tanjugu stručnjaci.
Kina (Foto: propertyupdate.com)

Kina (Foto: propertyupdate.com)

Istraživač saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Ivona Lađevac ocenila je da samit predstavlja neku vrstu realizacije strateškog partnerstva Kine i Srbije, uspostavljenog 2009, dok je spoljnopolitički analitičar Simeon Pobulić ukazao na značaj tog skupa za integraciju Balkana putem velikih projekata. "Odluka da se samit održi u Beogradu je značajna za reafirmaciju političkog značaja Srbije u okviru evropskog kontinenta, ali je značajna i sa ekonomskog aspekta, budući da se otvaraju mogućnosti za plasiranje novog, dodatnog kineskog kapitala u tržište naše zemlje, u našu privredu", rekla je Lađevac. Ona je napomenula da je Srbija za Kinu interesantnija od drugih zemalja centralne i istočne Evrope zbog toga što ima pristup tržištu CEfTE i Rusije, kao i kontakte koje je nasledila kao sukcesor bivše SfRJ sa zemljama Pokreta nesvrstanih. "Kinezima je to jako značajno jer preko Srbije i veza koje ona ima mogu da plasiraju svoj kapital i u daljim krajevima, poput Južne Amerike i Afrike", kazala je ona. Podsetivši da je Kina odredila kreditnu liniju za plasman u region od 10 milijardi dolara, Lađevac je primetila da to otvara dosta prostora za sprovođenje različitih energetskih i infrastrukturnih projekata. "Najveći značaj se ogleda u daljim ulaganjima u železničku infrastrukturu. To će imati mnogo veći značaj kada se Budimpešta poveže sa Solunom i atinskom lukom Pirej", rekla je ona. Tu su, prema njenim rečima, i dalja ulaganja u srpsku energetiku, a otvaraju se i mogućnosti za ulaganje u druge grane privrede, poput poljoprivrede, kao i za otvaranje novih preduzeća.
Pročitajte još: Filea zamenili Hanom – šta to donosi Srbiji!?
"Izuzetno je značajno to što bi se na taj način srpski proizvodi lakše mogli plasirati na kineskom tržištu, koje je ogromno. Celokupna proizvodnja Srbije bi mogla da bude plasirana na tom tržištu", primetila je Lađevac. I Lađevac i Pobulić slažu se u oceni da je važno i to što projekti dogovoreni na samitu u decembru i dalja saradnja Srbije i Kine neće biti politički uslovljeni niti će izazivati na međunarodnom planu onu vrstu negativne pažnje kakvu izazivaju odnosi sa Rusijom, u svetlu ukrajinske krize. Pobulić je, komentaričući odluku Pekinga da samit ove godine bude održan baš u Beogradu, rekao da izbor Srbije nije slučajan, već da je rezultat nekih širih računica, i da odluka Kine "ima snažnu političku konotaciju". "Taj samit je za nas veoma važan jer nam otvara prostor za finansiranje razvoja i to od zemlje koja je drugi ekonomski faktor u svetu i koja je u velikoj meri nezavisna od svih evropskih zbivanja", naglasio je on. Bivši diplomata je ukazao i na značaj samita za integraciju Balkana putem velikih projekata kakvi nedostaju na prostoru bivše Jugoslavije. "To nama upravo nedostaje. Za sada takve projekte skoro da niko nije finansirao niti najavio neku dobru volju", naveo je Pobulić. Po njegovom mišljenju, i za Srbiju i za druge zemlje regiona važno je da se na samitu dogovore veliki ekonomski razvojni projekti koji će biti "lokomotiva za druge projekte". Premijeri Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Li Kećiang, dogovorili su se u Tjenđinu da naredni, treći po redu Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope bude održan u Beogradu. Prvi samit održan je u Varšavi, a na drugom, prošle godine u Bukureštu, Srbija, Kina i Mađarska su postigle dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda, i ugovor o izgradnji treba da bude potpisan u decembru u Beogradu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA