Najnovije

Srpska vojska u Nemačkoj zbog "ruske agresije"!?

SVET - Pripadnici Vojske Srbije i ove godine učestvuju u vežbi „Ukrštanje sablji”, (Saber Junkction) koju Vojska SAD i njihovi evropski saveznici sprovode u Hohenfelsu kod Regensburga u južnoj Nemačkoj, piše Politika.
Bela Kuća (FOTO: whitehousemuseum.org)

Bela Kuća (FOTO: whitehousemuseum.org)

Međutim, vežba koja se tradicionalno održava svake godine i čija je kruna bilo oslobađanje fiktivnog grada, za Srbiju je dobila nezgodne implikacije jer je u jeku ukrajinske krize američki general Frederik B. Hodžs, kako prenosi agencija AP, izjavio da ova vežba reflektuje odlučnost i spremnost NATO-a da se suprotstavi „ruskoj agresiji” ako bilo koja članica ovog saveza bude napadnuta. Osim članica zapadne vojne alijanse, u vežbi su učestvovali vojnici iz Srbije, BiH i Švedske. U Ministarstvu odbrane juče nisu želeli da komentarišu situaciju u kojoj su se zatekli srpski vojnici u Nemačkoj. Nezvanično se moglo saznati tek toliko da je učešće na vežbi ugovoreno pre nego što je kriza u Ukrajini dobila obrise novog hladnog rata.
Pročitajte još: S kim Putin najčešće razgovara telefonom!?
Angažman pripadnika VS na vežbi u Nemačkoj nije bio javno najavljen, kao što je to, na primer, bilo kada je nedavno u Rusiji održan tenkovski bijatlon. Ali, kada je reč o „Ukrštanju sablji”, takva je praksa bila i minulih godina. Saopštenja su objavljivana tek po okončanju vežbi na kojima se uvežbavaju realne i vrlo konkretne ratne situacije kao što su: napad izviđačke patrole na utvrđenu tačku sa čišćenjem saobraćajnica i bunkera, desantiranje iz helikoptera, vod u napadu na naseljeno mesto, procedure prilikom čišćenja i pretresa stambenih objekata i tako sve do „oslobođenja grada”. Do sada je Vojska Srbije na ove vežbe u Nemačkoj slala pešadijske i vojno-policijske jedinice. Pripadnici Vojske Srbije učestvovali su na vežbama „Ukrštanje sablji” u novembru i decembru 2013. i septembru i oktobru 2012. godine. Vojnici zbog vežbe borave u Nemačkoj oko mesec dana. Kako je tada objavila Vojska Srbije, 2012. na vežbi je učestvovalo 1.200 vojnika iz 10 država, a naredne 1.800 vojnika iz 19 država. Da li zbog krize u Ukrajini ili nečeg drugog, američka vojska, koja je glavni organizator vežbe, ove godine u južnoj Nemačkoj okupila je oko 5.500 vojnika. Izvor: Politika (M.Galović)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA