Najnovije

Omerović: LGBT šetnja smeta više od šetnje fašista u Novom Pazaru!?

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izjavio je danas da su ljudska i manjinska prava, uključujući i prava LGBT osoba, temelj svakog demokratskog društva, kao i da će ta pitanja biti posebno značajna u procesu pristupanja Srbije u EU.
Meho Omerović (foto: Medija centa Beograd)

Meho Omerović (foto: Medija centa Beograd)

Omerović je na konferenciji o pravima LGBT osoba u Beogradu na kojoj se govori o ljudskim pravima, a naročito o pravima LGBT osoba u kontekstu pridruživanja EU, podsetio da je Skupština Srbije prošle godine usvojila Rezoluciju o njenoj ulozi i načelima u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji čime je potvrdila strateški cilj o pristupanju i sticanju punopravnog članstva. On je istakao da će u tom procesu pitanja ljudskih i manjinskih prava biti posebno značajna. "LJudska i manjinska prava su temelj svakog demokratskog društva. Jedno od osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom jeste i pravo na jednakost i zabrana diskriminacije koja se zasniva na nekom ličnom svojstvu, uključujći i rodni identitet i seksualnu orijentaciju", rekao je Omerović na konferenciji. On je podsetio da je Skupština Srbije kao zakonodavni organ bila nadležna da uspostavi zakonski okvir za ostvarivanje ovog Ustavom zagarantovanog prava i za konstituisanje nezavisnih tela koja se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda. "Usvojen je Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti polova, usvojeni su i drugi posebni zakoni koji sadrže načelo zabrane diskiminacije, a neki izričito predviđaju zabranu diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije, kao što su Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o radu, Zakon o radiodifuziji...", podvukao je Omerović.
Pročitajte još: DODIK: Nisam sa Vučićem pričao o otcepljenju RS
Iako možemo da se složimo da je zakonodavni i institucionalni okvir u velikoj meri uspostavljen, nesumnjivo je da to nije dovoljno, ocenio je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i naveo da se pripadnici LGBT zajednice svakodnevno susreću sa problemima. Rekao je i da Izveštaji Evropske komisije o napretku Srbije daju smernice gde bi trebalo da se interveniše novim zakonskim rešenjima, te da skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava blisko sarađuje sa Zaštitnikom građana i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti. Ukazao je i da je došlo do određenih pomaka u sudskoj praksi, i doneta je prva presuda u Srbiji za diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije na radnom mestu. Takođe, podsetio je da je predstavnik Gej strejt alijanse imenovan za člana Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije. "Jedan od prioriteta rada ovog odbora u narednom periodu biće upravo prava LGBT osoba i s tim u vezi očekujem dalju intenzivniju saradnju Odbora i sa organizacijama civilnog društva koje se bave ovim pitanjima", zaključio je Omerović. On je naglasio da se ne treba baviti pitanjem LGBT osoba samo kroz prizmu održavanja Parade ponosa, "iako smo svesni da je pravo na slobodno okupljanje jedno od osnovnih ljudskih prava". "Izgleda da više smeta šetnja sa šarenim balonima, muzikom i zastavama LGBT zajednice nego šetnja uniformisanih lica sa obeležjima saradnika fašista iz Drugog svetskog rata", rekao je Omerović i dodao da je potrebna promena svesti društva u celini, a pre svega u porodici, školi, policiji i zdravstvu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA