Najnovije

(FOTO) Ovako je bilo na promociji novih oficira Vojske Srbije

Srbija je danas dobila najmlađu generaciju vojnih oficira, a njih 201 promovisano je u čin potporučnika na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.
a1

Među najmlađim oficirima najuspešniji su kadeti Vojne akademije Aleksabndar Borovčanin, Viktor DŽafer Milkenković i Milica Radojković kojima je predsednik Tomislav Nikolić uručio pozlaćene sablje. Najboljem kadetu kopnene vojske Stefanu Slavkoviću i najboljem kadetu vazduhoplovstva Milošu Milošseviću, ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je pištolje s posvetom. Najbolji kadet Aleksandar Borovčanin s prosečnom ocenom 9,84 istakao je da je ova generacija rođena u teškim vremenima, a da mu je izuzetna čast što je upravo njemu, prvom među jednakima, dodeljena pozlaćena sablja.
a2

– Sablja je priznanje za nešto što sam već učinio i putpokaz kojim ću morati da idem. Ona je kovana znojem mojih drugova, znanjem naših profesora i starešina, ona je ogledalo svih nas – rekao je Borovčanin. Predsednik Nikolić podsetio je prisutne da se ove godine obeležava 100 godina od Prvog svetskog rata i istakao da će najmlađi potporučnici umeti da slede put heroja od pre jednog veka. – Razlika u odnosu na njihove pretke jeste u tome što ovoga puta sva njihova hrabrost i umeće ne treba da budu usmereni na žrtvovanje života, nego naprotiv, na čuvanje života i doprinos napretku Srbije u miru i slobodi – kazao je Nikolić.
a3

On je ocenio da je vojna akademija najprestižnija vojna škola u regionu i naglasio da će držzava i ubuduće kapacitete usmeravati na očuvanje ugleda, profesionaliziju i modernizaciju Vojske i vojne profesije. – Vojska Srbije snažan je i odlučan garant zaštite životnih nacionalnih interesa. Ona svoje resurse koristi na dobrobit građana nastojeći da im bude od pomoći u svakoj nevolji koja ih može zadesiti – kazao je Nikolić.
a4

Nikolić je ocenio da samo hrabro i nepokolebljivo stajanje vojske na bedemima odbrane može da omogući da Srbija slobodna i sigurna napreduje kao država i društvo. Načelelnik Vojne akademije Mladen Vuruna naveo je da se u toj visokoškolskoj ustanovi obučava oko 2.000 studenata i dodao da se za narednu godinu planira otvaranje novih doktorskih i master studija i povećanje broja civilnih studenata.
Govorio i Lazar Ristovski

Govorio i Lazar Ristovski

Svečanosti ispred Doma Narodne skupštine prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić i ministri, predsednica parlamenta Maja Gokjović predstavnici diplomatskog kora, sveštenstvo i vojska. Promociji novih oficira, svečanom defileu kadeta, letačkom programu, kao i nastupu glumca Lazara Ristovskog prisustvovali su i brojni građani, među kojima je bilo puno mladih i dece.
a6

Pogledajte i:Srpska vojska dobija prvu ženu generala
s1

s2

s3

s4

s5

Izvor: Agencije Foto: Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA