Najnovije

Pogubljeni novinar Britanac, hrvatski zet!

Dok su lideri SAD, Velike Britanije i Francuske, Barak Obama, Dejvid Kameron i Fransoa Oland oštro osuđivali pogubljenje Britanca Dejvida Hejnsa (44), obećavajući da će pronaći ubice i privesti ih pravdi, a ispred kuće Dragane Prodanović, supruge ubijenog humanitaraca u Sisku, policija je zaustavljala svakoga ko je želeo da se približi, a ona nije želela da daje izjave.
Hrvatski zet (Printskrin: Jutjub)

Hrvatski zet (Printskrin: Jutjub)

Hejns, koji je više od godinu i po dana proveo u zarobljeništvu u Siriji, ranije je radio na području bivše Jugoslavije. Drugu suprugu Draganu upoznao pre desetak godina kada je došao u Hrvatsku. Radio je za nemačku humanitarnu organizaciju i najčešće je putovao na relaciji od Siska do Knina. Kada se oženio, sa suprugom je osnovao vlastitu firmu i dobili su ćerku koja sada ima četiri godine. Komšije iz ulice Mije Goričkog zaprepašćene su vestima i svi do jednog hvale sisačkog zeta. Kažu da je bio miran i povučen čovek, brižan prema deci. Sa prvom suprugom ima četrnaestogodišnju ćerku, a one žive u Škotskoj.
Pročitajte još:
Pošto je otet u Siriji, gde je radio za francusku agenciju za tehničku pomoć i saradnju, u njegovoj porodici u Sisku vladalo je uznemirenje. Apel da bude pušten uputila je i njegova starija ćerka, a za njega se zauzeo i brat Majk. Supruga Dragana pokušala je sve preko diplomatskih kanala, Siščani su bili uvereni da će na kraju biti pušten, pa se vest o okrutnom ubistvu u malom gradu, koji se u nedelju borio i sa poplavama, brzo proširila. Iako se porodično smirio u Sisku, Hajnes, koji je svojevremeno 12 godina služio u vazduhoplovstvu, stalno je imao potrebu da se bavi se humanitarnim radom. Pre tri godine otišao je u Libiju, pomažući ljudima sa invaliditetom, a radio je i kao mirovni posmatrač u Južnom Sudanu. U Siriji se bavio logistikom u izbegličkom kampu u Atmehu, na granici sa Turskom. Humanitarni rad, uprkos opasnostima, Hajnesa je neodoljivo privlačio, iako su mu članovi nove porodice u Sisku znali govoriti da je to izrazito opasno i da kao otac dvoje dece mora da bude oprezniji. Jedina vest koju je porodica dobila bila je od Francuza koji je bio otet zajedno sa Hajnesom, a potvrdio je da ga otmičari danonoćno muče. Britanski TV kanal Skaj njuz preneo je poruku Hejnsa, datu, kako se veruje, pod prinudom, dok je iza njega stajao čovek u crnom, koji je govorio sa britanskim akcentom. Hejns je odgovornost za pogubljenje stavio na britanskog premijera, zbog obećanja da će isporučivati iračkim Kurdima oružje radi borbe protiv radikalnih islamista. - Ušli ste dobrovoljno u koaliciju sa SAD protiv ID... sledeći trend naših britanskih premijera koji ne mogu da nađu hrabrosti da kažu „ne“ Amerikancima... Nažalost, na kraju britanski narod plaća cenu sebičnih odluka našeg parlamenta - rekao je Hejns, koji je posle američkih novinara DŽejmsa Folija i Stivena Sotlofa, treća žrtva ID. SAD su „kategorički“ osudile varvarsko ubistvo, dok je britanski premijer Dejvid Kameron pogubljenje britanskog zarobljenika rođenog u Škotskoj nazvao aktom čistog zla: - Učinićemo sve što je u našoj moći da pronađemo te ubice i osiguramo da se suoče sa pravdom, koliko god to bude moralo da traje - rekao je britanski premijer. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA