Najnovije

Hombah: Britanija da ostane deo EU, Srbiju primiti kad dođe vreme

DISELDORF - Bivši specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Bodo Hombah izjavio je da se jednako zalaže za to da Britanija ostane deo evropske zajednice, kao i da Srbija bude primljena kada za to dođe vreme.
Bodo Hombah (Foto: JuTjub)

Bodo Hombah (Foto: JuTjub)

Dok Srbija energično želi članstvo u Evropskoj uniji, Britanija razmišlja da napusti taj klub što je prilično "apsurdna situacija", ocenio je Hombah u autorskom testu za nemački list "Handelsblat". Prema njegovim rečima, bez Britanije, kolevke evropske demokratije, kontinent bi bio trajno oštećen, a Engleska izolovana kao nikad dosad. "A Balkan ne može da se stabilizuje bez Srbije", ističe on. Hombah primećuje da Srbija želi da bude deo Zapada, a da istovremeno održava tradicionalne veze sa Rusijom, što je, kako ocenjuje, "dobra stvar".
Pročitajte još:
Pristup Ukrajine po principu "baciti se u naručje Evrope u kojoj je neprijatelj mog prijatelja i moj neprijtelj" više nije primeren, ukazuje on i dodaje da razmišljanje u pravcu polarizacije umesto saradnje više nije evropska tradicija. Hombah, socijaldemokrata i šef kabineta bivšeg kancelara Gerharda Šredera, istovremeno ukazuje na opasnosti od sve većeg otuđenja i polarizacije u Evropi, konstatujući da duh harmonije koji je doveo do stvaranja Evropske unije, nažalost nedostaje u aktuelnoj političkoj debati u Briselu te da EU mora da promeni svoj kurs. "Nešto tu ozbiljno nije u redu. Brisel, takođe treba da se zapita kako je uopšte Britanija mogla da se otuđi od EU", navodi on,ukazujući da razlozi leže u birokratskim iluzijama, kao i u brojnim lobistima koji, kako kaže, iskorišćavaju nestručnost donosilaca odluka. Evropska unija je projekat, a ne svojina, ističe Hombah podsetivši da je nakon hiljadugodišnjih neprijateljstava, evropsko ujedinjenje postalo je najveći mirovni projekat u istoriji Kontinenta koji je Evropljanima doneo veliki ekonomski uspeh, značajan prosperitet i socijalni mir. Suština, prema njegovim rečima, nije u osvajanju teritorija u kontekstu stereotipnog geostrateškog razmišljanja, već u novom načinu života. "Putovanje je cilj", kaže Hombah, a činjenica da Kremlj više ne gleda na stvari na taj način donosi probleme i nove opasnosti Moskvi, a Evropljani nisu izneli Rusiji ubedljive argumente za saradnju i između dve strane sve je veće nerazumevanje. "Niko nije ostrvo (pa ni Britanija). U globalnoj slici, nijedna zemlja ne može danas sama. Svi moramo da naučimo da se nadmećemo jedni s drugima, umesto jedni protiv drugih. Svaka zemlja može samo da ima korist od međunarodnih odnosa u kojima nema gubitnika", zaključuje Hombah. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA