Najnovije

Zahtev da političke ubice budu osuđene u apelaciji

U Apelacionom sudu danas je održano ročište u postupku za atentat na Vuka Draškovića u Budvi 15. juna 2000. a tužilaštvo je zatražilo osuđujuće presude.

Presuda (Foto: pixabay.com)

Apelacioni sud sada mora da donese konačnu odluku jer je Viši sud već doneo dve presude. Zanimljivo je da je isto Veće višeg suda, kojim presedava Tanja Sretenović prvo donelo osuđujuću presudu,a zatim oslobađajuću. Prvo je Milan Radonić, tadašnji šef Centra DB Beograda, osuđen na osam godina zatvora, Ratko Romić, šef zloglasnog 6. odeljenja kao i Stevan Basta, šef 3. odeljenja za ekstremizam, bili su osuđeni na po sedam godina. Tu presudu je poništio Apelacioni sud i vratio na novo suđenje a isto Veće sudije Sretenović je zatim donelo oslobađajuću presudu, na koje su se žalili tužilaštvo i zastupnici Draškovića.
Tužilaštvo je u žalbi navelo i da se “nikada nije susrelo sa tako loše napisanom presudom u praksi” i zatražilo je da se ona preinači u osuđujuću i da se počinioci za pomaganje kazne u skladu sa zakonom.
Advokat Vladimir Gajić, zastupnik Draškovića zatražio je da se ukine oslobađajuća presuda i da se otvori pretres. On je podsetio da je u istom Višem sudu pred Specijalnim odeljenjem za organizovani kriminal doneta pravosnažna osuđujuća presuda u kojoj su osuđena trojica pripadnika JSO sa komandantom Miloradom Ulemekom Legijom, i Radomirom Markovićem, tadašnjim šefom DB, organizovali i izveli atentat na Draškovića u Budvi po naređenju Slobodana Miloševića.
Gajić je zatražio da se dokazi iz tog premtea pre svega iskaz Nenada Ilića Glavonje pripadnika JSO koji je pričao o ulozi optuženih Radonjića i Baste.
- Sud na osnovu zakona može da se upozna sa pravosnažno utvrđenim činjenicama u drugom predmetu - rekao je advokat Gajić. On je takođe istakao začuđujuću oslobađajuću presudu, kao i tužilaštvo, napominjući da će ostati zabeležena u pravnim analima.
- U anale pravosuđa ući će da je sudija Tanja Sretenović donoseći oslobađajuću presudu nakon što ih je u prethodnoj osudila poklonila puno poverenje izjavama atentatora Branka Berčeka, koji je pravosnažno osuđen jer je pucao na Vuka Draškovića u Budvi i koji je u potiljak pucao Ivanu Stamboliću ispred rake sa živim krečom. A nije poklonio poverenje žrtvi atentata Vuka Draškovića koga je DB dva puta prema pravosnžani presuda poušala da ubije u Budvi 2000. i 1999. na Ibarskoj magistrali, kada su ubijena četvorica članova SPO - naglasio je Gajić.
On je dodao da je nevrovatno da je sudija Sretenović u prvoj osuđujućoj presudi prihvatila izjavu Draškovića a da je onda donela suprotnu oslobađajuću presudu u kome nije prihvatila i svedočenje oštećenog već pravosnažno osuđenog atentatora. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA