Najnovije

Mi smo svoju slobodu već osvojili, poručio Kijevu vicepremijer DNR Andrej Purgin

Donjecka  Republika ne prihvata trenutne linije fronta kao svoje granice - poručio je Kijevu vicepremijer DNR Andrej Purgin.
Andrej Purgin (Foto: Novorosinform)

Andrej Purgin (Foto: Novorosinform)

„Mi sa Kijevom možemo pregovarati o ekonomskim i socijalnim pitanjima. Nas ne zadovoljava ni federalizovana Ukrajina. Previše krvi je već proliveno, a još će biti mnogo žrtava. Mi smo svoju slobodu već osvojili, a „Porošenkov zakon“ računa sa linijama frontova kao granicama, sa zadržavanjem status kvo. DNR i LNR mogu pristati samo na granice Donjecke i Luganske oblasti“ - upozorio je Purgin. U granice-frontove se ne uklapa ni činjenica da DNR drži Donjeck, a snage kijevske hunte još kontrolišu veći deo teritorije donjeckog aerodroma. Zato bitka za tu vazdušnu luku iz koje Ukri svakodnevno tuku sam Donjeck i dalje traje. Uprkos prekidu vatre potpisanom u Minsku.
Pročitajte još:
Prema podacima iz štaba armije DNR, trenutno stanje je ovakvo: pripadnici ukrajinske 93-će padobranske brigade, iako su ostali bez teške tehnike, i dalje odbijaju da se predaju, Dobrovoljački korpus Desnog sektora je blokiran na periferiji aerodroma i ne može da joj pomogne, opkoljenima je pretprošle noći stigla u pomoć jedna pešadijska četa, ali bez oklopne tehnike. U poslednjoj razmeni vatre, tenkovi DNR su „preorali“ ono što je ostalo od piste, drugi sprat starog terminala, koji drže Ukrajinci, potpuno je razoren. Koliko će sve još potrajati - niko se ne usuđuje da prognozira. I zato što je na snazi prekid vatre. Pres-centar ukrajinske „antiterorističke operacije“ objavio je u svom stilu: da se „separatisti“ - posle više uzastopnih neuspešnih pokušaja da zauzmu donjecki aerodrom - spremaju da protiv njegovih branilaca primene hemijsko oružje. Doduše, naglašava da će im to biti „poslednje sredstvo“. Ali, zato tvrdi: da je ukrajinska špijunaža presretanjem razgovora utvrdila da se tobože spremaju da aerodrom gađaju „hemijskim minama“ i to - iz minobacača „Tulipan“ kojima ne raspolažu Oružane snage Ukrajine. „Tulipan“ je ruski minobacač nove generacije, pa je aluzija više nego providna. Ukrajinski ratni propagandisti jedino ne mogu da objasne: šta „separatistima“ smeta da „hemijske mine“ ispaljuju iz minobacača kojih već imaju na hiljade... Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA