Najnovije

Škoti sutra govore sudbonosno "Da!"

EDINBURG - U Škotskoj je poslednji dan kampanje uoči istorijskog glasanja sutra na referendumu o nezavisnosti Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva.
Škotska - tu bi or not tu bi! (Foto: infowars.com)

Škotska - tu bi or not tu bi! (Foto: infowars.com)

Obe strane nastoje da u finišu kampanje ubede neodlučne glasače da svoj glas daju baš njima, preneo je BBC. Britanski list "Indipendent" istakao je da će policija biti u stanju povećane pripravnosti u petak bez obzira na rezultat referenduma. Poslednji rezultati anketa pokazuju da su oni "za" i oni koji kažu "ne" otcepljenju vrlo blizu jedni drugima, sa minimalnim vođstvom onih koji su za ostanak u uniji, preneo je BBC. Prema rezultatima tri poslednje ankete (za "Dejli Telegraf", "Skotsmen" i "Dejli Mejl"), vode protivnici nezavisnosti i to u odnosu 52 prema 48 odsto. Premijer Škotske Aleks Salmond je u pismu glasačima zatražio da podrže nezavisnost, poručivši im: "hajde da to uradimo". "Probudimo se u petak ujutro prvog dana u boljoj zemlji. Probudite se uz saznanje - vi ste to uradili... ne dopustite da ova šansa proklizi kroz naše prste. Ne dozvolite im da nam govore da mi ne možemo. Hajde da to uradimo", napisao je Salmond u pismu glasačima. Salmond je, takođe, poručio glasačima da će imati vlast u svojim rukama ako budu glasali za otcepljenje. Premijer Škotske je naglasio i da veruju u sebe kada budu otišli na biračko mesto i da zaborave sve statistike i političke argumente iz dvogodišnje kampanje. "Šta da radimo? Svako od nas to zna. Ja tražim samo ovo - donesite odluku bistre glave i čiste savesti", poručio je Salmond Škotima. Lider kampanje "Bolje je zajedno" Alister Darling i bivši britanski premijer Gordon Braun predvodiće današnji miting u Glazgovu "Voli Škotsku, glasaj ne". Liderka škotskih laburista Johan Lamont i liderka škotskih konzervativaca Rut Dejvidson bile su tokom cele noći radi kampanje "ne" nezavisnosti. Lamontova se susrela sa štamparskim radnicima u noćnoj smeni u izdavačkoj kompaniji "Triniti Miror print vork", kojima je obećala "bolje, brže, sigurnije promene" ako budu glasali protiv nezavisnosti. Direktor kampanje "Bolje je zajedno" Bler MekDugal rekao je da "za razliku od Aleksa Salmonda koji je u pobedničkoj turi helikopterom, "Bolje je zajedno" provodi noć u kampanj i za glas "ne". List "Indipendent" je preneo da se škotska policija priprema za eventualne proteste posle rezultata referenduma. Šef Škotske policijske federecija Brajan Doerti rekao je da policija kontinuirano prati situaciju i videće "razvoj situacije" posle sutrašnjeg glasanja na referendumu. Policija će "odgovoriti adekvatno na svaku situaciju" koja bi mogla da nastane posle rezultata, koji će, kako se očekuje, biti objavljeni u petak ujutro.
Pročitajte još: Škotska ne odlazi
Doerti je rekao da bi demonstracije mogle da se razviju u petak popodne i da se nastave i tokom noći. Policija će, istakao je Doerti, usmeriti svoje ljude tamo gde treba da budu. U Škotskoj će 4.3 miliona ljudi glasati 18. septembra na referendumu o škotskoj nezavisnosti. Na listiću će glasačima biti postavljeno pitanje "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?" i na njima je zaokruže "da" ili "ne". Dan uoči glasanja, sudbina Velike Britanije je krajnje neizvesna, jer ankete ukazuju na tesnu trku zagovornika i protivnika unije, navele su zapadne agencije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA