Najnovije

Vojna vežba NATO u Ukrajini je provokacija

U Lavovskoj oblasti je počela velika međunarodna vojna vežba Rapid Trident (Brzi trozubac) pod rukovodstvom Evropske komande oružanih snaga SAD.
NATO

NATO

U vojnoj vežbi učestvuje 15 zemalja, među kojima su i članice NATO. Prema podacima ministarstva odbrane Ukrajine, vežba će trajati dve nedelje i u njoj će učestvovati oko 700 jedinica oružja, više od 50 vojnih automobila i borbenih kola. Direktor Centra za istraživanje globalizacije Mišel Čosudovski smatra da je ta vojna vežba čista provokacija. Direktor Centra za istraživanje globalizacije Mišel Čosudovski smatra da se armija SAD i NATO nalaze neposredno uz granicu sa Rusijom i da je to otvorena provokacija. „Sasvim je očigledno da je vojna vežba NATO u Ukrajini provokacija. Dokaz za to je i činjenica da se armija SAD i NATO nalaze neposredno uz granicu sa Rusijom. Predsednik Barak Obama je još u julu naredio da se u Kijev pošalju vojni konsultanti SAD radi rukovođenja armijom i Nacionalnom gardom Ukrajine. Međutim, Vašington optužuje Rusiju za vojno uplitanje u konflikt. Nema nikakvih dokaza da se u Donbasu nalaze ruske oružane snage. Iz RF dolaze dobrovoljci, ali ruske vojske nema u Ukrajini. Zapadni mediji konstantno lažu o tome“, rekao je ekspert u emisiji RT. Na ukrajinsko-američkoj vojnoj vežbi Rapid Trident-2014, koja je počela u Lavovskoj oblasti, se odrađuju manevri protiv pripadnika snaga samoodbrane. Rukovodilac Zapadanog regionalnog medija centra ministarstva odbrane Ukrajine potpukovnik AleksandarPoroljuk je izjavio za ukrajinski BBS da će se vojna vežba održati po scenariju gde će biti konflikt dve hipotetičke strane, imajući u vidu realnost „višeplanskog rata, korišćenja raznih sredstava, uključujući i sredstva informacionog uticaja“. Glavni partner Ukrajine u ovoj vojnoj vežbi su SAD. Učestvuju i predstavnici Bugarske, Kanade, Gruzije, Nemačke, Velike Britanije, Poljske, Španije i drugih zemalja, prenosi ITAR-TASS. Prema rečima Aleksandra Poronjuka, planirano je da se u toku Rapid Trident-2014 odrade i informacioni i „provokacioni aspekti“, kao moguća pretnja za vreme realnih borbenih dejstava. Predstavnik ministarstva odbrane je, takođe, izjavio da će se u scenariju obavezno naći i „zeleni čovečuljci“. Podsetimo da su ukrajinske vlasti snage samoodbrane ruskofonog stanovništva Krima, koje su u martu 2014. godine obezbeđivale održavanje referenduma o državnoj pripadnosti poluostrva, nazivale „zelenim čovečuljcima“. Zahvaljujući njihovom delovanju na Krimu je sačuvan mir i održan referendum. Snage samoodbrane nisu dozvolile ni jedan pucanj sa strane ukrajinskih vojnika koji su se nalazili na poluostrvu. Oni su sprečili ulazak ukrajinskih nacionalista iz Ukrajine, koji su krenuli na Krim kako bi destabilizovali situaciju.
Pročitajte još:Ukrajinski komandant optužio Porošenka da „bezbožnički“ preuveličava broj žrtava protivničke strane!Jacenjuk: Neću dati da se legalizuju DNR i LNR
Izvor: Glas Rusije, Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA