Najnovije

Evo šta zapravo znači dogovor sa Prištinom o slobodi kretanja

Srbija ne priznaje pasoše samoproglašene države Kosovo, niti to podrazumeva prošireni dogovor o slobodi kretanja postignut prekjuče u Briselu.
Foto: Vaseljenska.com

Foto: Vaseljenska.com

Taj sporazum, prema obrazloženju Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM, građanima sa ličnim kartama izdatim od privremenih institucija u Prištini, a ne nosiocima putnih isprava samoproglašene države, omogućava da koriste dodatne granične prelaze u tranzitu - na beogradskom aerodromu i još nekoliko graničnih prelaza ka Mađarskoj i Hrvatskoj. - Ova mera ne znači upotrebu bilo kakvih drugih isprava, osim isprava Republike Srbije na celoj teritoriji zemlje i ne uključuje nikakav dogovor o pasošima. On proširuje slobodu kretanja i omogućiće da aerodrom u Beogradu ima više putnika, a da tranzit robe i ljudi, bez obzira na nacionalnost, bude nesmetan - naveo je Đurić. Za dva meseca sporazum će važiti i za prelaze prema Bugarskoj i Makedoniji.
Pogledajte još:Ovako tzv. kosovska policija čuva građane (FOTO)(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Šiptarski koljači sa Kosova kače fotke sa jezivim prizorima iz Sirije!Šiptari proglasili nezavisnu republiku u Makedoniji!
Borislav Stefanović, koji je bio šef pregovaračkog tima Srbije, kada je sa Prištinom 2011. godine postignut dogovor o slobodnom kretanju, objašnjava za „Novosti“ da je još tada bila ideja da srpska granična policija građanima sa KiM koji putuju u treće zemlje, izda „privremeni papir“: - To nije nikakvo priznanje kosovskog pasoša. Na potvrdi će najverovatnije pisati da, u skladu sa Rezolucijom 1244, bez prejudiciranja statusa, osoba može da putuje na krajnju destinaciju. E, sad, na ulazu u Mađarsku ili Hrvatsku, najverovatnije će koristiti pasoš izdat u Prištini.
Tači "kažnjava" Putina Prištinske vlasti uvele su sankcije Ruskoj Federaciji, odlukom vlade, koja je odmah stupila na snagu. Hašim Tači rekao je da će sankcije trajati dok se okolnosti ne promene, dok je Enver Hodžaj izjavio da ovaj potez potvrđuje da je „Kosovo stabilan partner evroatlantskih saveznika“.
Za političkog analitičara Dušana Janjića najbolje i, kako kaže, najjeftinije rešenje, bilo bi da Srbija prištinska dokumenta jednostavno proglasi privremenim i da ne izdaje nikakve dodatne kartone ljudima koji putuju sa KiM: - Srbija ima dva meseca da kroz svoje zakonodavstvo, najverovatnije putem uredbi, primeni dogovor. Pošto je kosovske pasoše i lične karte nemoguće priznati, jer ne priznajemo ni postojanje nezavisne države, treba ih proglasiti i tretirati kao privremene. Inače, među zemljama koje ne priznaju državnost Kosova ima onih koje prihvataju kosovski pasoš. To su na primer - Slovačka i Španija, a od proletos i Grčka. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA