Najnovije

Kina se sprema za Treći svetski rat između SAD i Rusije!

PEKING - U izjavi za državne novine Pipls dejli, kineski profesor Han Ksudong upozorava da Peking treba da se pripremi za nadolazeći Treći svetski rat koji će nastati zbog konflikta SAD i Rusije oko Ukrajine.
Kina - svetska supersila! (Foto: Flickr/RandomWire)

Kina - svetska supersila! (Foto: Flickr/RandomWire)

- Kako se ukrajinska kriza produbljuje, međunarodni posmatrači su postali sve više i više zabrinuti zbog direktnog vojnog sukoba između SAD i Rusije. Čim se pojavi oružano rivalstvo, verovatno je da će se proširiti na ceo svet. Mi predviđamo da će izbiti svetski rat, piše Ksudong, navodeći da je „svet ušao u novu eru u smislu svetskog ratovanja“, baziranu na internetu i konceptu pomorske snage. Profesor nastavlja s upozorenjima: „Verovatno je da će se Treći svetski rat  boriti za prevlast na moru, i da Peking, kako bi se Kina pripremila za nadolazeći konflikt, mora da „razvije svoju vojnu snagu na osnovu svetskog rata“, kako ne bi postala pasivna žrtva u predstojećim događajima. Naglašavajući da „SAD pojačano preti prekomorskim interesima Kine“, Ksudong upozorava da Peking „mora da razmišlja o trećem svetskom ratu pri razvitku vojnih snaga, posebno morskih i vazduhoplovnih snaga“. Ksudongovi komentari naročito dolaze do izražaja posle izveštavanja da je Peking nedavno premestio 12.000 vojnika na granicu sa Rusijom. Analitičari podsećaju da se to nikad do sada u istoriji Kine nije dogodilo, i da je vojska koja je premeštena na granicu Rusije poslata tamo kao buduća podrška Rusiji. Zapadni mediji o tom manevru kineske vojske nisu izveštavali a ruski su uglavnom prelazili preko toga bez komentara. Bitno je to da je Kina poslala uz vojsku i teško naoružanje sa najmodernijom navigacijom. Analitičari predviđaju da to ima veze i sa postignutim sporazumima u gasnoj i vojno-proizvodnoj sferi. Ekonomista Martin Armstrong navodi da se Ksudongove primedbe odnose i na Japan. - Popularnost za rat sa Japanom sve više raste u Kini. Vodite računa samo da se Kina ne suprotstavlja NATO-u kao Rusija. Izgledi da ćemo biti svedoci konflikta u Aziji koji se ubrzano približava, napisao je on. Kina i Rusija su se zbližile poslednjih meseci u cilju da dve supersile formiraju drugačiji multipolarni sistem spram unipolarnog svetskog sistema koji predstavljaju NATO, EU i SAD.
Pročitajte još:

Medvedev: Nećemo se zatvarati, naprotiv…

Krim će dobiti sigurnu zaštitu!

Ove dve države su nedavno počele sa izgradnjom cevovoda koji će, prema ugovoru od 400 milijardi dolara, dostavljati gas Kini iz Rusije, što je najveći ugovor o dostavi prirodnog gasa još od raspada SSSR.Ranije ovog meseca, general Juri Jakubov, viši zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane, rekao je da deo Moskovske revizije o vojnoj doktrini uključuje tretiranje SAD i njenih NATO saveznika kao neprijateljsku pretnju prema kojoj može da se lansira preventivni nuklearni napad. Činjenica je da je ruski predsednik Putin izdao smernice koje su usvojene i da se Rusija suštinski drugačije postavila prema SAD i EU. SAD i EU su praktično ušli u Ukrajinu i došli na granice Rusije koja više nema prostora za manevar i mora ući u nuklearni sukob sa SAD i EU. Zagonetka je to što EU ulazi u konflikt koji u slučaju eskalacije u nuklearni sukob gubi apsolutno sve bez šansi za oporavak u sledećih nekoliko vekova, za razliku od Rusije koja je primorana da prihvati sukob radi odbrane egzistencijalnih interesa. Izvor: Intermagazin.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA