Najnovije

Zbog rata u Ukrajini, 400 otkaza u Valjevu

VALJEVO - Rat u Ukrajini žestoko pogađa i Valjevo. Zbog smanjene proizvodnje za ukrajinsko i rusko tržište, „Gorenje“ je otpustilo 400 radnika.
Posledice i u Valjevu...

Posledice i u Valjevu...

Po saznanjima gradskih vlasti, otkazi se pripremaju i u italijanskoj fabrici čarapa „Valy“. Dok izvoz frižidera i zamrzivača iz valjevskog „Gorenja“ za zemlje EU ide normalno, po saznanjima „Blica“, isporuka 160.000 aparata za Ukrajinu i Rusiju je otkazana. Uz smanjeni obim proizvodnje, to je bio jedan od razloga da 400 ljudi prestane da radi u slovenačkoj fabrici. - Oba pogona rade u dve smene, ali u novom, otvorenom prošle godine, treća smena već je polovična i verovatno će ubrzo biti ugašena. Od oktobra, kako se najavljuje, radićemo četiri dana u sedmici jer je u toku zimske sezone uvek manji obim posla, ali i da ne bi bilo novih otpuštanja radnika. Neki od sezonaca izvesno će raditi samo do kraja sedmice, tako da njima ostaje da strepe do poslednjeg dana ugovora - priča jedan od stalno zaposlenih. U upravi „Gorenja“ potvrđuju da je zbog smanjenog obima proizvodnje došlo do otpuštanja sezonskih radnika, pošto je prodaja frižidera i zamrzivača „sezonski uslovljena“, odnosno, najveća je tokom proleća i leti. Po rečima Elizabete Biluš, portparolke kompanije, puna sezona se završava u septembru i tada prestaje potreba za radnicima s kojima je bio sklopljen ugovor na određeno vreme za kraći period.
Pročitajte još:

Ruski turisti izbili na prvi mesto po posetama Srbiji!

Ona negira da su sankcije koje je EU uvela Rusiji, uzrokovale sve ove probleme, ali ne spori da su dešavanja u Ukrajini dovela do smanjenja poslovanja. - Sankcije EU protiv Rusije ne obuhvataju belu tehniku. Ipak, poslovanje „Gorenja“ bilo je pogođeno kriznim okolnostima u Ukrajini - objašnjava ona i dodaje da u obe fabrike trenutno radi 1.150 radnika. Valjevske vlasti znaju da je 400 njihovih sugrađana, posle samo nekoliko meseci rada u „Gorenju“, sada ponovo nezaposleno zbog problema na tržištu za koje radi ta kompanija. Kako su za „Blic“ rekli članovi gradskog rukovodstva, planirano je da neko od čelnika grada poseti fabriku i razgovara s menadž­men­tom „Go­re­nja“. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA