Najnovije

Kontrola udarila na "švercere", prvi dan bez incidenata

Pojačana kontrola karata u javnom prevozu, u kojoj će radnicima „Apeksa” i GSP-a asistirati i komunalni policajci, počela je juče. To znači da će, prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, kroz 1.250 autobusa, tramvaja i trolejbusa „špartati” oko 500 kontrolora.
Kontrolori često na meti građana, foto: Danubeogradu.rs

Kontrolori često na meti građana, foto: Danubeogradu.rs

– Do sada je samo 30 odsto građana plaćalo javni gradski prevoz, pa je bilo neophodno da pooštrimo kontrole. Zato će oko 500 kontrolora biti u javnom prevozu –dvesta „Apeksovih” i još toliko iz GSP-a uz podršku stotinu komunalnih policajaca – istakao je Mali na manifestaciji „Sa GSP-om od prvog razreda”. U protekle dve nedelje, dodao je on, organizovana je kampanja posle koje je broj validiranja i prodatih karata povećan za 20 odsto. – Ako ovako nastavimo, mislim da ćemo uspeti da u narednih nekoliko meseci konsolidujemo stanje u javnom gradskom prevozu i ne povećavamo cene karata naredne godine. Neophodno je da pooštrimo kontrolu, ali i da ispoštujemo građane koji plaćaju karte jer taj novac ne ide nikome u džep, već za autobuse u kojima se voze naša deca i kupovinu novih vozila – zaključio je Mali. Od povećane naplate karata, GSP će moći da kupi nova vozila i podigne nivo tehničkog održavanja, rekao je Željko Milković, v. d. direktora tog javnog komunalnog preduzeća. – Nigde nema besplatnog prevoza, a GSP može da dobije novac jedino od prodaje karata ili dotacija. Za nas je prihvatljivo da 60 odsto prihoda imamo od karata, a 40 od dotacija. Postoje gradovi u svetu gde 70 odsto finansiranja javnog prevoza čine dotacije, ali tu je reč o bogatijim državama – ističe Milković. Gužve izostale Prvog dana primene novog reda vožnje i pojačanih kontrola nisu zabeležene veće gužve, rekao je Uglješa Mitrović, direktor Direkcije za javni prevoz. Jedinih usporavanja saobraćaja, dodao je, bilo je u delovima grada gde su obavljani radovi na ulicama. Da nije bilo meteža niti incidenata, potvrđuju i u Dispečerskom centru GSP-a. Kako ističu, nisu imali pritužbe na funkcionisanje prevoza. Sličnu informaciju ranije u toku dana saopštio je i Siniša Mali. Gradonačelnik je u obraćanju novinarima na Trgu republike rekao da do podneva nije bilo nikakvih problema u saobraćaju.
Špiceve pojačava 50 rezervnih autobusa Uporedo s rigoroznijim merama kontrole, na snagu je stupio i novi red vožnje po kome će na ulicama biti deset odsto vozila manje. Smanjeni broj vozila u odnosu na zimski red vožnje prethodnih godina neće se, uverava Siniša Mali, odnositi na najudarnije periode dana. – U „špicevima”, kad deca odlaze ili se vraćaju iz škola, neće biti smanjenja broja vozila. Imamo i još pedeset autobusa u rezervi – naveo je gradonačelnik.
Saobraćajna signalizacija uskoro u pedesetak škola „Sa GSP-om od prvog razreda” ime je manifestacije organizovane juče na Trgu republike za najmlađe sugrađane. Deci je prikazana i izložba povodom 120 godina električnog tramvaja u Beogradu, a predstavljen je i stari „Lejland” autobus. Gradonačelnik Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić uručili su deci i prigodne poklone. Ova manifestacija, kako je rekao Mali, održava se 11. put i cilj je da decu upozna kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju. – U prethodnih nekoliko meseci smo horizontalnom, vertikalnom i svetlosnom signalizacijom obezbedili prilaz 21 školi u Beogradu, a trenutno se isti posao radi na još deset, pa očekujemo da će do kraja godine pedesetak škola u potpunosti biti obeleženo signalizacijom – istakao je Mali.
Povezano:Mali: Drastično povećana prodaja karata, još ćemo pooštriti kontrolu
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA