Najnovije

Putin traži da se ubrza izgradnja kosmodroma kako bi se pokrenule buduće misije na Mesec i na Mars

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je danas da bude ubrzana izgradnja kosmodroma na Dalekom istoku zemlje da bi se, kako je rekao, prekinula upotreba Bajkonura u Kazahstanu i pokrenule buduće misije na Mesec i na Mars.
Možda krene i na Mars (Foto: Eternalvigilance.me)

Možda krene i na Mars (Foto: Eternalvigilance.me)

Putin je razgledao gradilište "Istočni" iz helikoptera, a potom naglasio slabosti u oslanjanju na bivše sovjetske republike, prenela je agencija Rojters, navodeći primer raketa Zenit i Dnjepar čija proizvodnja je u Ukrajini. Izgradnja novog kosmodroma na tlu Rusije jedan je od Putinovih prioriteta u reformisanju nekada pionirske svemirske industrije Sovjetskog Saveza, koja je u stagnaciji već decenijama.
Pročitajte još:
"Naša sopstvena infrastruktura kosmodroma i njihova moderna mreža omogućiće Rusiji da ojača poziciju supersile i da garantuje njenu nezavisnost", rekao je Putin. Rusija je već uložila oko 100 milijardi rubalja (oko 2 milijarde evra) u izgradnju novog kosmodroma, a naredne godine uložiće još 50 milijardi rubalja, a zamenik premijera Dmitrij Rogozin potvrdio je da je "plan nepromenjiv" uprkos sankcijama i smanjenju budžeta. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA