Najnovije

(VIDEO) Nakon 50 dana sukoba s Izraelom: Ovako iz vazduha danas izgleda Gaza

Obim razaranja Gaze nakon 50-dnevnog sukoba sa Izraelom predstavljen je na video snimku, objavljenom samo nekoliko dana nakon što je jedna međunarodna organizacija objavila da će trebati dve decenije da se to palestinsko područje obnovi. Produkcijska kompanija je najavila da će dokumentovati štetu iz vazduha za celi Pojas Gaze.
Kao Hirošima u Drugom svetskom ratu, skrinšot

Kao Hirošima u Drugom svetskom ratu, skrinšot

Na snimku Al-Šejai ne vide se stanari zgrada, a neki koji su ga pregledali uporedili su Gazu sa Hirošimom u Drugom svetskom ratu, a pojedini mediji koji su preneli video napominju da autentičnost nije odmah potvrđena. Video palestinske produkcijske kompanije Medija Taun pokazuje iz vazduha grad Al-Šejai u kome su veliki delovi uništeni u vazdušnim udarima i granatiranju tokom 50 dana rata. Najmanje 17.000 kuća je uništeno ili jako oštećeno tokom tog sukoba, dok je za oko 5.000 hiljada potrebna suštinska obnova, navela je nevladina organizacija Šelter Klaster u saradnji sa UN-om i Crvenim krstom. U izveštaju te organizacije je takođe navedeno da je u Gazi nedostajalo već 75.000 stambenih jednica pre izbijanja sukoba. Ona navodi da će biti potrebne značajne investicije i mnoge godine da se obnovi jako oštećena infrastruktura u pojasu. Međutim, na napore da se to postigne uticaće blokada koju su Egipat i Izrael uveli prema Pojasu Gaze još sredinom 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od sekularnog, umerenijeg Fataha.
 Pročitajte još:Netanijahu: Nastavićemo sa vojnim akcijama u Gazi!Izraelska vojska bombardovala više od 20 lokacija u pojasu Gaze!
Izrael strahuje da će ekstremisti koristiti građevinski materijal da izgrade rakete i tunele ispod granice za napade na Izraelce i zato je u mnogome ograničio uvoz cementa i drugog građevinskog materijala. Egipat i Norveška su predložile da se uskoro održi donatorska konferencija za Gazu, ali ništa nije konačno dogovoreno. U Gazi na samo 360 kilometara kvadratnih živi 1,8 miliona stanovnika i to područje još nosi tragove ranijih sukoba. Izrael i Hamas su pre sedam dana pristali na neograničeni prekid vatre nakon krvavnog rata, u kome je poginulo više od 2.140 Palestinaca  i 73 Izraelaca, uključujući šestoro civila. Izvor: Fokus.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA