Najnovije

ROGOZIN: Rusija će do 2020. imati „ultramoderno oružje„

Rusija  će do 2020. godine obnoviti naoružanje strateških nuklearnih snaga ne 70 odsto, kako se trenutno pretpostavlja, već svih 100 odsto, izjavio je vice-premijer Rusije Dmitrij Rogozin.
Dmitrij Rogozin (Foto: Novorossia.Su)

Dmitrij Rogozin (Foto: Novorossia.Su)

„Formiranje tehničke baze strateških nuklearnih snaga odvija se brže nego što je planirano, i, kako stvari trenutno stoje, obnovićemo ne 70, već svih 100 odsto strateških nuklearnih snaga“ - izjavio je Rogozin u programu televizije „Rusija 24“. Ruski vice-premijer je saopštio da bi armija i flota Rusije trebalo da pređu na „ultramoderno“ oružje, i to 30 odsto do 2015. godine, a do 2020. godine - 70 odsto. Pri tom, Rusija treba da stvori kompaktnu armiju, koja se po potrebi može prebaciti na bilo koje mesto gde postoji opasnost. Odgovarajući na pitanje o isporuci desantnih nosača helikoptera iz Francuske, Rogozin je rekao da bi Rusija mogla i bez tog ugovora.
Pročitajte još:
„Mogu da kažem svoje lično mišljenje: mi bismo mogli i bez tog ugovora, zato što sada imamo mogućnost sklapanja takvih brodova“ - istakao je on. Potpredsednik ruske Vlade je napomenuo da je prošle godine Rusija isporučila Indiji laki nosač aviona „Vikramaditja“. „A desantni brod ima mnogo jednostavniju konstrukciju“ - dodao je Rogozin. Takođe, on smatra da „Mistrali“ ne odgovaraju Rusiji po klimatskim zahtevima. „U svakom slučaju, oni ne mogu da plove u našim severnim morima“ - precizirao je Rogozin. Pri tom je posebno naglasio da izjave francuske strane da bi ugovor mogao biti raskinut, a brodovi isporučeni nekom drugom, nisu tačne. „Treba imati u vidu da francuska igra s Amerikancima „isporučiću vam brodove - neću vam isporučiti“ nije baš pristojna - rekao je vice-premijer RF. - Zato što je trećina tog broda sklopljena kod nas. Delovi krme „Mistrala“ sklopljeni su u Baltičkoj fabrici u Sankt Peterburgu. Zato, ukoliko žele da zadrže brod, moraćemo da skinemo krmu, da je vratimo nazad, i koristićemo njene delove za druge brodove“. Iz istog razloga nije moguće „to pola broda dati nekom drugom“. „Kao drugo, novac je uplaćen, moraće da ga vrate sa penalima. Kao treće, Francuska ne rizikuje da izgubi samo novac, već i reputaciju pouzdanog dobavljača“ - istakao je Dmitrij Rogozin. Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA