Najnovije

Selaković zahteva momentalnu obustavu protesta advokata!

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković i državni sekretar u tom ministarstvu Biljana Pavlović sastali su se danas sa predstavnicima advokature Srbije povodom predloga advokata za izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti.
Ministar pravde (Foto: youtube.com)

Ministar pravde (Foto: youtube.com)

Nakon sastanka Advokatska komora Srbije saopštila je da ministar nije želeo da razgovora o predloženim izmenama zakona, zahtevajući od advokata da bez odlaganja obustave protest. Ministarstvo pravde je u više navrata podsetilo advokate da je Zakon o javnom beležništvu usvojen u Skupštini Srbije 2011. godine i da su advokati imali gotovo tri godine, pre početka njegove primene 1. septembra 2014. da mu se kao takvom suprotstave svim pravnim sredstvima. AKS je 13. septembra na skupštini odlučila da obustavi rad do ispunjenja tog zahteva kao i rešavanja problema plaćanja paušalnih poreza. Pregovori se nastavljaju u četvrtak. Predstavnik Advokatske komore Srbije, advokat iz Novog Sada Radoslav Vulić, podneo je predlog za rešavanje problema plaćanja paušalnog poreza, koji je ove godine advokatima povećan za  40, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto. Prošle sedmice predlog za rešavanje tog pitanja podneo je i predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić. Šoškić je ranije danas rekao Tanjugu da očekuje da se predstavnici ministarstava pravde i finansija o oba predloga izjasne u četvrtak, za kad je zakazan sledeći sastanak šestočlane radne grupe. Advokati iz cele Srbije, njih više od 8.000 počelo je 17. septembra obustavu rada, za koju je najavljeno da će trajati do ispunjenja zahteva advokature. Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, zbog čega je u glavnom gradu odloženo više stotina suđenja.
Pročitajte još:
Advokati zahtevaju da se promene odredbe zakona vezanih za uvođenje javnog beležništva, za koje tvrde da ugrožavaju advokatsku profesiju, kao i za rešavanjem pitanja paušalnog poreskog oporezivanja. Advokatura u glavnom gradu štrajkovala je 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula. Pored advokata koji plaćaju pores paušalno, ima i onih koji to rade "knjigovodstveno", pa njih poreska povećanja za paušalce uvedena ove godine, uopšte ne pogađaju, ali moraju da poštuju odluku skupštine Advokatske komore Srbije o obustavi rada kako ne bi trepeli sankcije. Ipak zabeleženi su slučajevi "štrajk brejkera", a njihova imena su u subotu javno pročitana na skupštini Advokatske komore Beograd. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA