Najnovije

Svilanović: Lično bih se razočarao kad ne bi bilo gej parade u Beogradu

SARAJEVO - U iščekivanju odluke o održavanju Parade ponosa, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović kaže da bi lično bio razočaran ako ovog puta ne bi bilo Parade ponosa u Beogradu, jer smatra da bi time oni koji pokušavaju da spreče njeno održavanje ponovo poslali poruku da su jači od države.
Zastava pokreta Gej prajd (Foto: ru.wikipedia.org)

Zastava pokreta Gej prajd (Foto: ru.wikipedia.org)

U izjavi Tanjugu Svilanović napominje da ni u slučaju parade promena stava Beograda ne treba da bude prouzrokovana željom da se udovolji Briselu, već saznanjem da takve promene čine bojim naše društvbo i državu. "Kada je reč o, kako se kod nas odomaćilo, "paradi ponosa" (mislim da bi bolji bio slobodniji prevod - "parada jednakosti"), mene najmanje brine kakva će poruka stići iz Brisela. Mnogo mi je važnije kako će izgledati ulice Beograda, da li se njima može slobodno proći i mirno zastupati ovaj ili onaj stav i opredeljenje", kaže Svilanović i naglašava da bi bio razočaran ako parade ne bi bilo. On, kako kaže, smatra da se iza agresivnog protivljenja paradi unazad nekoliko godina u suštini krije ozbiljna politička borba za upravljanje zemljom, odnosno da oni koji pokušavaju da spreče paradu u stvari hoće da pokažu da su jači od države i da je u Srbiji moguće i dopušteno samo ono s čime se oni saglase.
Pročitajte još: ŠOKANTNO: Ako ste mislili da je „gej o-kej“, ove činjenice će vas zaprepastiti!
"Ozbiljan je ulog. Održavanje parade daće odgovor na pitanje ko u stvari upravlja zemljom, neke nepoznate sive sile, ili vlada, odlučna da poštuje ustav svoje zemlje i pravo na jednakost svih građana", zaključio je Svilanović. On je, inače, kao dobar ocenio napredak Srbije u nacrtu godišnjeg Izveštaja Evropske Komisije, ne isključujući da u narednim danima stvari mogu da se promene i na bolje. U tom dokumentu, naime, a prema saznanjima Tanjuga, konstatovan je značajan ili umeren napredak u većini oblasti važnih za proces evropskih integracija, ali su ozbiljne kritike upućene zbog (ne)poštovanja ljudskih prava, a pre svega LGBT populacije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA