Najnovije

Đukanović: Balkan u istoriji nikad bolje mesto!

BUDVA - Balkan nikada u istoriji nije bio bolje i stabilnije mesto za život i biznis, ali je pred regionom dug i mukotrpan put, jer se teško izvlači iz dvostruke recesije, a skretanje u treću bilo bi pogubno, ocenio je danas crnogorski premijer Milo Đukanović.
Prešjednik Đukanović (Foto predsjednik.gov.me)

Prešjednik Đukanović (Foto predsjednik.gov.me)

Đukanović je, na otvaranju Regionalne konferencije Ekonomija Crne Gore 2014: "Ekonomija - osnov povezivanja regiona Zapadnog Balkana" u Budvi, rekao da će region postati konkurentniji i produktivniji i privlačnije mesto za investitore, ako svaka država sprovede odlučnije i radikalnije strukturne reforme. "Ne očekujemo da neko iz Evrope uradi ono što moramo mi. Region će postati konkurentniji i produktivniji, i privlačnije mesto za investitore, ako naše države, svako u svojoj kući, sprovedu odlučnije i radikalnije strukturne reforme. Hrabrije se moramo suočiti sa slabostima i definisati delotvornije socijalne i ekonomske politike. Ne može Brisel umesto nas otklanjati prepreke biznisu. Sami moramo stvarati ambijent za nova porodična, mala i srednja preduzeća", istakao je Đukanović.
Pročitajte još: Obama pohvalio Nikolića: Samo tako!
On je rekao da međunarodni indikatori upozoravaju, uprkos napretku poslednjih godina, da region Jugoistočne Evrope još nije mesto o koje će se grabiti investitori. "Pored promene regulative, nužna je i promena sviesti, odlučno i osmišljeno napuštanje prakse sporog i bojažljivog donošenja odluka. Nužna je nova kultura ponašanja administracije prema biznisu. Ne može biti napretka sve dok kod naših ljudi preovlađuje osećaj da je najbolji poslodavac država", kazao je Đukanović, prenose crnogorski mediji. Đukanović je, na konferenciji u kojoj učestvuje i ministara privrede Srbije Željko Sertić, rekao i da su, pored teškog izlaska iz recesije, nestabilnog ekonomskog rasta i opterećene socijalne situacije, poplave u Srbiji, BiH i delimično u Hrvatskoj, ostavile izuzetno negativne posledice po ekonomiju u regionu. "Region se mukotrpno izvlači iz dvostruke recesije. Ekonomski rast je nestabilan, iako je u proseku u 2013. iznosio 2,2 odsto. Socijalna i ukupna situacija je opterećena visokom nezaposlenošću koja se prosečno kreće iznad 20 odsto. Procene su da će ekonomija u ovoj godini porasti 1,9 odsto, a u sledećoj 2,6 odsto. Međutim, ne smiemo ispustiti iz vida činjenicu da je od početka ove godine ekonomija regiona suočena sa snažnim deflacionim pritiskom. Dodatno, velike poplave u Srbiji i Bosni i Hercegovini, delimično i u Hrvatskoj, ostavile su izuzetno negativne posljedice po ekonomiju regiona. Bilo bi katastrofalno za socio-ekonomsku situaciju, i za stabilnost, da Zapadni Balkan skrene u treću recesiju”, kazao je Đukanović. Đukanović je rekao i da ne bi bilo dobro prevideti sadašnji sociopolitički ambijent u kojem đeluju vlade zemalja u regionu. "Utisak je da euroentuzijazam s kraja prošlog i početka ovog veka jenjava. Posledice evropske i globalne ekonomske krize zamagljuju horizont očekivanog kvalitetnijeg života priključivanjem evropskoj porodici. Dinamiku integracionih procesa kao da ipak određuje zamor od proširenja, bez obzira na suprotna zvanična uveravanja. Decidna poruka iz nove Evropske komisije da u narednih pet godina nema proširenja EU svakako nije stimulativna", naglasio je Đukanović. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA