Najnovije

Advokati traže ostavku Selakovića!

Beograd -- Advokati traže ostavku ministra pravde Nikole Selakovića. Oni ne prekidaju štrajk uprkos uredbi Vlade o obustavi primene uputstva AKS o štrajku.
Ministar pravde (Foto: youtube.com)

Ministar pravde (Foto: youtube.com)

Članovi advokatskih komora Beograda i Srbije danas su na protestu ispred Palate pravde najavili da će nastaviti štrajk do ispunjenja zahteva među koje su uvrstili i ostavku ministra pravde Nikole Selaković. Oni traže i da ih primi premijer Aleksandar Vučić dok su zahtev za ostavku resornog ministra obrazložili neuspelom reformom pravosuđa i ignorisanjem njihovih zahteva. Okupljeni su na skupu obavešteni da je Vlada donela uredbu kojom se stavlja van snage uputstvo Advokatske komore Srbije o štrajku, što omogućava advokatima koji žele da rade, da prekinu štrajk. Na to je reagovano čitanjem zahteva u kojima je istaknuto da će štrajk biti nastavljen do ispunjenja zahteva. Protest je održan ispred spomenika caru Dušanu, na platou ispred ulaza u Palatu pravde, a advokat Radoslav Nedić je, ukazavši na simboliku mesta okupljanja, istakao da se advokati bore za poštovanje Ustava i zakona, za pravdu i poštenje.
Pročitajte još:
"Ne tražimo ništa drugo nego da se poštuju Ustav i zakoni", rekao je Nedić, koji je, kao i ostali govornici, oštro kritikovao "mlađanog ministra" Selakovića. Na skupu je ukazano i da među advokatima nema podela, politizacije protesta, kao ni namere da dođe do svađe s javnim beležnicima. Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević je optužio vlast da želi da podržavi advokaturu, dok je kolege pozvao da izdrže do kraja u štrajku. Advokati traže da im bude omogućeno da nastave da sastavljaju dokumente, što su radili pre uvođenje javnih beležnika i to po ceni, kako tvrde, deset puta nižoj nego što je slučaj od kada taj posao obavljaju notari. Na protestu je istaknuto i da 93 notara, odnosno javna beleženika sada treba da obave posao koji je prethodno radilo oko 8500 advokata. Advokat Dragan Brajer je, na skupu koji je završen bez incidenata, pročitao zahteve advokata - smanjenje poreskih opterećenja za 10 odsto, smena ministra Selakovića i izmena Zakona o javnim beležnicima. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA