Pročitajte još:Podmukle bolesti koje ne pokazuju simptomeŠOKANTNO: Ako ste mislili da je „gej o-kej“, ove činjenice će vas zaprepastiti!Poboljšava kognitivne sposobnosti Beli pasulj bogat je vitaminom B1 ili tiaminom, koji je neophodan za formiranje i rad moždanih ćelija. Tiamin je ključna komponenta u sintezi acetilholina, što utiče dobro na pamćenje. Kada se jede svakodnevno, jedna šolja (90g) belog pasulja može poboljšati i održati kognitivne funkcije. Izbacuje sulfite Pasulj sadrže molibden, materiju koja je ključni sastavni deo enzima poznatog kao sulfit oksidaza. Ovaj enzim detoksikuje sulfite koji se obično nalaze u hrani poput kupovnih salata. Ako ste osetljivi na sulfite, može doći do glavobolja, ubrzanog rada srca ili dezorijentacije. Izvor: Stvarukusa.rs
Zašto je beli pasulj dobar? Ovih 5 razloga "nateraće" vas da ga češće jedete!
Osim što je bogat vlaknima, beli pasulj, takođe sadrži još hranljivih materija koje su korisne za normalno funkcionisanje našeg organizma, poput minerala, vitamina i proteina, piše healthyeating.sfgate.com. Evo nekoliko razloga da češšće jedete beli pasulj. Borba protiv kancera Pasulj je bogat antioksidantima koji su odlični saveznici u borbi protiv raka. Antioksidanti uništavaju slobodne radikale čime neutrališu njihove štetne efekte. Bogat vlaknima Sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, 90 grama skuvanog pasulja sadrži 45 odsto dnevne preporučene doze vlakana. Kada jednom dospe u vaš digestvni trakt, rastvorljiva vlakna vezuju se za kiselinu i uklanjaju je iz organizma. Ovo sprečava žučnu kiselinu da se reapsorbuje u jetri i tako izazove sinestezu štetnih holesterola. Nerastvorljiva vlakna deluju preventivno i na pojavu zatvora. Za zdravo srce Beli pasulj je bogat vitaminom B9 – koji se takođe naziva folna kiselina, a koja smanjuje nivoe homocisteina aminokiselina u krvotoku. U povišenim količinama, homocistein povećava rizik za infarkt i moždani udar. Nalazi objavljeni u izdanju "Journal of American Medical Association " u oktobru 2002, ukazuju na to da ako osobe konzumiraju 100 odsto dnevne vrednosti folne kiseline, faktor rizika za srčane napade opada za 10 do 11 odsto na godišnjem nivou zbog nižeg nivoa homocisteina u krvotoku. Jedna šolja ili 90 grama porcije belog pasulja treba da zadovolji više od 50 odsto dnevne potrebe za folnom kiselinom. Takođe, pasulj ima nizak procenat masti, pa je i zbog toga odličan u prevenciji srčanih oboljenja.
Bonus video
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.
portala "Pravda" kao i TV produkciju.
Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.
Kolumne
Kad ruski ekonomista pročita Nikolaja Srpskog: Evropsko propadanje je davno predskazano
Vrhu Zapada je do mozga došla prosta mudrost: "Kada je ptica živa, ona jede insekte, ali k...
NEBOJŠA KRSTIĆ NAM SE VRATIO: Povodom knjige "U znaku neba i krsta"
Piše: Vladimir Dimitrijević
Nebojša Jevrić: Moler
Na zidu Parohijskog doma, uvek punog, dao je da se nacrta Ajfelova kula sa minaretom i hodž...
Slobodan Antonić: Uspon i pad srpskog bajdenizma
Na kraju je usledio težak poraz vašingtonske močvare na izborima 2024. godine. "Građanska ...