Najnovije

Bez ovog Srbina ne bi bilo ni mobilnih telefona

Mihajlo Pupin, Srbin čija su otkrića u oblasti telekomunikacija povezala svet, rođen je pre 160 godina, a centralna proslava povodom ovog jubileja održaće se u utorak 30. septembra u 18 časova u Rektoratu Beogradskog univerziteta u Kapetan- -Mišinom zdanju.
Mihajlo Pupin, foto: Telekom.rs

Mihajlo Pupin, foto: Telekom.rs

Svečanu akademiju otvoriće generalni pokrovitelj manifestacije „Godina Pupina“ predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Proslavi će blagoslov dati patrijarh srpski Irinej, a prisustvovaće i govoriti eminentni naučnici, privrednici i javne ličnosti iz Srbije i inostranstva, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Organizacionog odbora za obeležavanje 160. godišnjice rođenja Mihajla Pupina. U okviru centralne proslave u holu Rekorata biće otvorena i izložba sa više od 200 eksponata, fotografija i dokumenata o Pupinovom životu, a prikazaće se i dokumentarni film „Srbin koji je povezao svet“. - Biće to multimedijalna prezentacija o stvaralaštvu najzanačajnijeg Srbina našeg rasejanja koji je u svoje vreme organizoavao naše ljude u Americi stvarajući masovne organizacije koje su pomagale Srbiju ali i celu buduću zajedničku državu - naglasio je Aleksandar Vlajković, zamenik direktora vladine Kancelarije za saradnju s dijasporom i izvršni predsednik Odbora za obeležavanje godišnjice. Genije iz Idvora je otac modernih telekomunikacija, uključujući i mobilnu telefoniju, naglasio je predsednik Odbora prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu - Nažalost, kod nas je malo poznato da je Pupin, osnivač NASA, dobio od američkog predsednika posebno priznanje za prve radio-telefone, preteču današnjih mobilnih uređaja, kojima su komunicirali američki piloti u Prvom svetskom ratu. Pupinovi kalemovi su preteča repetitora u današnjoj mobilnoj telefoniji, a on je napravio i prvi rendgen aparat koji je mogao praktično da se koristi u medicini. Četiri njegova studenta dobila su Nobelovu nagradu, a iz laboratorije na „Kolumbiji“ koju je on osnovao izašlo je 29 nobelovaca - istakao je profesor Kovačević.
Iz rubrike:Otvorena izložba posvećena žrtvama tragedije u Odesi(FOTO/VIDEO) Ovako danas izgleda Nataša iz istoimenog filma LJubiše Samardžića!(VIDEO 18+) Pogledajte insert iz predstave u kojoj glumci imaju pravi seks na sceni!
Posle centralne proslave u Beogradu izložba o Pupinu se 8. oktobra seli u NJujork, na proslavu koju organizuje Univerzitet Kolumbija, gde je veliki naučnik bio profesor četiri decenije i gde je osnovao prvu laboratoriju za fiziku u SAD, utemeljivši tako eksperimentalnu nauku u Americi. Tokom proslave će prvi put posle dugo godina biti položen državni venac Srbije na Pupinov grob i biće održano opelo. Tokom posete Americi biće održani i sastanci s istaknutim predstavnicima naše dijaspore, koji će biti pozvani da investiraju u maticu, najavio je potpredsednik odbora prof. Milenko DŽeletović, izvršni direktor za finansije Telekoma Srbija. Izvor: Novosti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA