Najnovije

Šteta od poplava 1,7 milijardi evra, do proleća nećemo sakupiti ni pola

Štete od majskih poplava procenjene su na 1,7 milijardi evra a do proleća ćemo sakupiti svega pola milijarde za sanacije, uključujući i donacije od 200 miliona.
Marko Blagojević (Foto: Medija Centar)

Marko Blagojević (Foto: Medija Centar)

To je danas izjavio direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević. On je, na skupu "Stvarno odgovorni-društvena odgovornost kompanija za vreme i nakon poplava" u Privrednoj komori Srbije, rekao da su privatne kompanije pružile jako veliku pomoć i da je zahvaljujući njima do danas isplaćena pomoć za 14.000 ljudi. Potrošeno je više od tri milijarde dinara od ukupno 4,3 milijarde, koliko je bilo na raspolaganju, a to su sredstva koja su donacije preduzeća, nekih država i građana. Donatora je bilo ukupno 45.000, uključujući i fizička i pravna lica, domaće i strane kompanije, istakao je Blagojević, zahvalivši im se pomoići koju su pružili. On je naveo da će morati da se obnovi 150 objekata za zaštitu od poplava, dodajući da je štetu u privredi jako teško proceniti. Blagojević je napomenuo da je možda bilo logičnije da se prvo krenulo sa obnovom objekata za zaštitu od poplava a onda sa obnovom kuća, kako one ne bi bile ponovo poplavljene, ali da je vlada donela humanu odluku da se pre svega pomogne ljudima koji su ostali bez krova nad glavom. Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima najavio je da će posle završetka tendera početi radovi na obnovi u vodoprivredi, pre svega na kritičnim lokacijama. Prema njegovim rečima, bilo bi sjajno da je posao na obnovi mogao da počne ranije, ali nije, a novi sistem saradnje sa predstavnicim opština će, kako je kazao. omogućiti da se sada, posle poplava u istočnoj Srbiji, krene odmah u proces obnove. Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Vidosava DŽagić je podsetila da je u poplavama privatni sektor pokazao izuzetnu solidarnost, kako sa građanima, tako i sa firmama koje su bile ugrožene. Nije tu reč samo o uplati donacija, već su pojedine firme poplavljenim dobavljačima opraštale dugove i davale im repromaterijal sa odloženim plaćanjem na godinu dana da ponovo počnu proizvodnju, navela je ona.
Pročitajte još:Velimir Ilić: Kancelarija za obnovu „koči“ sanaciju poplavljenih područjaPrirodna rešenja najbolja odbrana od ekstremnih poplava s kojima se suočava SrbijaZa poplavljene u opštini Kladovo za pet dana uplaćeno 2600 dinara!
Kako je istakla, važno je da se ubuduće napravi strateški okvir procene rizika i program za obuku ljudi za postupanje u vanrednim situacijama. Predstvnica UNDP Irina Vujačkova Sovrano ukazala je na veliku solidarnost privatnog sektora u Srbiji, koji je odmah ponudio pomoć. Posebno je naglasila da su UN odmah reagovale na zahtev za pomoć iz Srbije, donoseći ne samo robu, već dovodeći i potrebne stručnjake sa iskustvom. Potpredsednik PKS Zdravko Jelušić je istakao da je za vreme poplava nastalo partnerstvo privatnog i javnog sektora, što je ocenio kao partnerstvo za budućnost i pohvalio društvenu odgovornost, koju su pokazala privatna preduzeća. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA