Najnovije

Ovo su Putinovih sedam tačaka za rešenje krize u Ukrajini

ULAN BATOR/KIJEV - Ruski predsednik Vladimir Putin uveren je da će do 5. septembra biti postignut dogovora o okončanju oružanih sukoba u Ukrajini i do će biti postignut sporazum za rešavanje situacije u toj zemlji. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u međuvremenu je izjavio da je Rusija "teroristička država" i da je jedina koju treba kriviti za sukob na istoku Ukrajine, te da Kijev planira izgradnju "istinske državne granice" sa Rusijom.
Vladimir Putin (Foto: RT)

Vladimir Putin (Foto: RT)

Putin je pozvao ukrajinske vlasti da prekinu upotrebu avijacije u naseljima, dok je proruskim snagama poručio da obustave dejstva i izrazio uverenje da će rešenje za situaciju u Ukrajini biti usvojeno 5. septembra na sastanku kontakt grupe predstavnika Kijeva i jugoistočne Ukrajine. Putin je potvrdio da je razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o planovima za rešavanje situacije u Ukrajini, navodeći da je plan sadržan u sedam tačaka, prenela je agencija Itar tas. - Da bi se zaustavilo krvoproliće i stabilizovala situacija u jugoistočnoj Ukrajini, verujem da zaraćene strane odmah moraju da usklade i da koordiniraju naredne poteze, rekao je ruski predsednik. Putin je, kako prenose ruski mediji, izneo plan u sedam tačaka za rešenje oružanog sukoba u Ukrajini, nakon telefonskog razgovora sa Porošenkom. Prema tom planu, Putin je najpre naveo prekid ofanzivnih dejstava proruskih snaga u regionima Luganska i Donjecka, zatim povlačenje ukrajinskih snaga na razdaljinu sa koje ne može artiljerijom da se gađa po naseljima na jugoistoku zemlje.
Pročitajte još:

Rusija i Zapad – odnosi dovedeni do usijanja!

Sledeća faza bila bi uspostavljanje objektivne i potpune međunarodne kontrole prekida vatre i praćenje stanja u bezbednosnoj zoni. Kao četvrtu tačku Putin je naveo prekid dejstava ukrajinske vojne avijacije protiv civila i naselja. Peto je razmena zarobljenika po sistemu “sve za sve" bez postavljanja posebnih uslova, a šesto uspostavljanje humanitarnih koridora za izbeglice i dostavljanje pomoći u Donbas. Poslednjom, sedmom tačkom plana predviđeno je direktno pristupanje ekipama za obnovu uništene i oštećene infrastrukture u Donbasu i obezbeđivanje pomoći za popravke.
JACENJUK ODBIO PUTINOVE PREDLOGE ZA MIR Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk odbio je danas predloge ruskog predsednika Vladimira Putina za uspostavljanje mira u Ukrajini, rekavši da je to pokušaj da se zavara Zapad uoči samita NATO i da se izbegnu nove sankcije protiv Moskve. "Stvarni Putinov plan je da uništi Ukrajinu i obnovi Sovjetski Savez. Ruski režim je ignorisao ili flagrantno kršio sve ranije dogovore - u Ženevi, Normandiji, Berlinu i Minsku", rekao je Jacenjuk.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA