Najnovije

Han: U sledećih pet godina neće biti proširenja EU

BRISEL - Komesar Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju u novom sazivu Evropske komisije, Johanes Han, izjavio je danas da tokom njegovog petogodišnjeg mandata neće biti proširenja Unije.
Brisel (Foto: europeancaravanforlegality.eu)

Brisel (Foto: europeancaravanforlegality.eu)

Han je u obraćanju Evropskom parlamentu tako potvrdio ranije najave novoizabranog predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da se nijedna država neće pridružiti Uniji do kraja decenije, objavljeno je na sajtu Radija Slobodne Evrope. Realistično, nijedna zemlja neće u tom periodu biti spremna na pridruživanje Uniji, ali to ne znači da će proces proširenja biti obustavljen, jer će se pregovori o pridruživanju nastaviti sa državama kao što su Srbija i Crna Gora, naveo je Han. Novi komesar EU zadužen za proširenje je istakao da zemlje kandidati ne mogu da ostvare napredak prema članstvu u EU ukoliko se prethodno ne osobode nasleđa prošlosti, navodeći da će na poziciji komesara preduzeti sve napore za stabilizaciju regiona, a posebno za unapređenje i produbljenje dijaloga između Beograda i Prištine.
Pročitajte još: „Ibrahim Rugova“ koštao Kosovo milijardu evra a počeo da propada!
Han je istakao da region Zapadnog Balkana ne može da bude "crna rupa" Evrope kad je reč o saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi i podvukao da će Unija raditi na tome da poveže zemlje regiona, kako međusobno, tako i sa Evropskom unijom. Han će dužnost komesara EU za susedstvo i pregovore o proširenju preuzeti 1. novembra, pošto njegovo imenovanje potvrdi Evropski parlament. On je do sada obavljao funkciju komesara za regionalnu politiku. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA