Najnovije

REAGOVANJA: Pohod na Hadžet "Zukorlićeve vojske" ili ulični performans

Islam­ska za­jed­ni­ca u Sr­bi­ji i Bo­šnjač­ka kul­tur­na za­jed­ni­ca or­ga­ni­zo­va­le su svo­je­vr­snu šet­nju – „Po­hod na Ha­džet”– iz cen­tra No­vog Pa­za­ra do mesta gde je 1944. go­di­ne stre­lja­no, pre­ma ne­kim tvrd­nja­ma, oko dve hi­lja­de Bo­šnja­ka. U ko­lo­ni je bilo pri­met­no pri­su­stvo na de­se­ti­ne mu­ška­ra­ca u ze­le­nim uni­for­ma­ma sa gr­bom San­dža­ka na ru­ka­vu i sa cr­ve­nim fe­so­vi­ma. Ova „Zukorlićeva vojska”, kako su neki utvrdili, bila je po­stro­jena u re­do­ve i ma­ha­la je za­sta­va­ma sa po­lu­me­se­com i za­sta­va­ma San­dža­ka sa šti­tom na sre­di­ni sa lji­lja­ni­ma i po­lu­me­se­ci­ma.
Postrojavanje „Zukorlićeve vojske” ili performans, foto: Saznajemo.net

Postrojavanje „Zukorlićeve vojske” ili performans, foto: Saznajemo.net

– Ni­je reč ni o ka­kvoj voj­sci – tvrdi pred­sed­nik Bo­šnjač­ke kul­tur­ne za­jed­ni­ce Ad­mir Mu­ra­to­vić za „Po­li­ti­ku”. – To su ak­ti­vi­sti Islam­ske za­jed­ni­ce. Ze­le­nom bo­jom is­ti­ču pri­pad­nost isla­mu, a cr­ve­ni fe­so­vi su tra­di­ci­o­nal­ne na­rod­ne ka­pe mu­sli­ma­na u San­dža­ku. Mu­ra­to­vić ka­že da ti mom­ci ne pri­pa­da­ju ni­ka­kvoj or­ga­ni­zo­va­noj sku­pi­ni, ne­go su uni­for­me na re­vers za­du­ži­li sa­mo za ovu pri­li­ku. – Obu­ći će ih opet za ne­ki sli­čan per­for­mans – re­kao je Mu­ra­to­vić.
Bošnjački pohod na Hadžet Oko 1.500 Bošnjaka okupilo se na mestu gde je u januaru 1945. godine streljan veliki broj optuženih da su počinili zločine i bili saradnici nemačkih okupatora. Kolona oko 1.500 Bošnjaka krenula je juče iz centra Novog Pazara do dela grada gde je 1944. godine streljano, prema nekim tvrdnjama, više od dve hiljade Bošnjaka. Zvanična istorija kazuje da su streljani zbog zločina nad srpskim stanovništvom i saradnje sa nemačkim okupacionim vlastima, a organizatori jučerašnjeg „Pohoda na Hadžet” nazivaju ih šehidima (borcima bez ikakve krivice, stradalim za veru).
Omerović: Bolesna ambicija muftijina Funkcioner Socijademokratske partije Srbije Meho Omerović smatra da su poruke sa „Pohoda na Hadžet” Islamske zajednice (IZ) u Srbiji u Novom Pazaru veoma uznemiravajuće za sve građane i da je muftija Muamer Zukorlić pri tom najgrublje zloupotrebio decu. „Pohod na Hadžet”, kako je muftija Zukorlić, spektakularno nazvao paradu uniformisanih učenike medrese, koja je pod njegovom kontrolom, je najveća zloupotreba dece, a uniforme sa vojničkim obeležjima na ulicama Novog Pazara jesu veoma opasna poruka”, rekao je Omerović. On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo i da smo „posle Kučajskih planina gde smo videli kako predstavnici SPC obučavaju decu sa drvenim puškama za rat, sada videli muftiju kako predvodi decu u nekakvoj šetnji-imitirajuci vojnu paradu”. Omerović smatra i da je do toga došlo, jer „bolesna ambicija čoveka da bude estradno prisutan u medijima, dovodi do najgore moguće manipulacije dece, i verskih i nacionalnih osećanja”.
Povezano:Zelene uniforme marširale Novim Pazarom u „Pohodu na Hadžet“!
Približavanje Ugljanina i Zukorlića? Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka pozvala je prekjuče sve Bošnjake da se priključe “Pohodu na Hadžet” koji je povodom 70 godina od streljanja Bošnjaka u Novom Pazaru organizovala Islamska zajednica (IZ) u Srbiji. Portparol ove stranke Edin Gudžević istakao je na konferenciji za novinare da su partizani i četnici na Hadžetu streljali 2.000 uglednih Bošnjaka i da SDA Sandžaka to mesto tretira kao simbol stradanja Bošnjaka. Portparol SDA Sandžaka nije odgovorio ni da li njihov poziv Bošnjacima da učestvuju u akciji koju organizuju institucije muftije Muamera Zukorlića znači približavanje stavova SDA Sandžaka i Zukorlića. “Žao nam je što se novinari više ne ineresuju za ovakav slučaj stradanja jednog naroda. Dobro bi bilo da se sav bošnjački narod i svi novinari uključe u obeležavanje 70 godina stradanja Bošnjaka na Hadžetu”, odgovorio je Gudžević. On je dodao i da očekuje da svi članovi SDA Sandžaka budu deo obeležavanja 70 godina stradanja Bošnjaka na Hadžetu, ali nije mogao da kaže hoće li u šetnji od centra grada do Hadžeta učestvovati i lider stranke Sulejman Ugljanin. Izvor: Politika, Radiostoplus, Sandžačke

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA