Najnovije

DŽejkobson: Nova vlada Kosova biće signal da je Kosovo nezavisna država

PRIŠTINA - Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi DŽejkobson rekla da politički čvor na Kosovu treba da reše kosovske političke snage, a ne da se rešava uz pomoć drugih država.
Trejsi DŽejkobson (Foto: JuTjub)

Trejsi DŽejkobson (Foto: JuTjub)

"Nije na nama da kažemo kako treba da se nastavi proces ili kako će se rasporediti funkcije, ali mi imamo strateške zajedničke interese na Kosovu za koje su potrebni skupština i vlada". "Jedan od tih procesa je nastavak dialoga sa Srbijom, fukcionalizacija Specijalnog suda, formiranje oružanih snaga, zakon o onima koji ratuju u stranim zemljama kao i jedna duga lista zadataka za vladu i skupštinu", rekla je ona. Ona je dodala da očekuje da će politički lideri delovati brzo da bi formirali „skupštinu“ kako bi potom formirali i vladu. "Ne mislim da je uloga ambasadora da olakšavaju ono što je jedan unutrašnji politički proces i što zahteva unutrasnje politicko resenje. Bitno je da Kosovo to čini bez uplitanja sa strane i to bi bilo signal da je Kosovo nezavisna država sa funkcionalnom demokratijom", rekla je DŽejkobson u intervju za "Glas Amerike" na albanskom jeziku. Izrazivši nadu da će politički lideri biti u stanju da reše situaciju i da će Kosovo ubrzo imati „skupštinu“ i „vladu zbog duge liste zadataka“, ona je napomenula da ako dođe do situacije da budu novi izbori, SAD će biti spremne da podrže taj proces.
Pročitajte još: Čanak: Pajtić ima legalitet, ali nema legitimitet!
Govoreći o islamskom radikalizmu, ona je kazala da zvaničnici Prištine najozbiljnije tretiraju ove pretnje i pozvala na angazovanje kako vlade tako i društva radi prevazilazenja ovog fenomena. Vezano za „Specijalni sud“ ona je dodala da ona ne može komentarisati istragu koja i dalje traje, ali je naglasila da „Kosovo“ treba da prođe kroz taj proces kako bi se okončalo to poglavlje kosovske istorije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA