Najnovije

Čurkin: Grubi geopolitički inžinjering

MOSKVA – Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin ocenio je danas da „grubi geopolitički inženjering” i politika smene režima koju sprovode SAD u različitim zemljama, podrivaju svetsku bezbednost i primoravaju članice UN da govore o narušavanju međunarodnog koordinatnog sistema.
Vitalij Čurkin (Foto: JuTjub)

Vitalij Čurkin (Foto: JuTjub)

„Libija i Irak su dobar primer, kada su Amerikanci otišli, u suštini, ne dovršavajući posao. Došli su da menjaju režim, ali ako menjaš režim, pripremi novi, učini tako da taj novi režim može da rešava zadatke koji su pred zemljom stajali”, rekao je Čurkin za TV kanal „Rusija 1”. Prema rečima ruskog diplomate „u Libiji se sve raspalo”, što je izazvalo „reakciju u Maliju”, a „Centralnoafička Republika raspala se sama od sebe”.
Pročitajte još: Gubarev: Ujka Sem neće dozvoliti mir!
„Južni Sudan je uz podršku SAD stekao nezavisnost a ispostavilo se da političke snage unutar zemlje uopšte nisu spremne na saradnju između sebe i tamo se, u suštini, nastavlja građanski rat”, da bi vrhunac bio sa „Islamskom državom”. Govoreći o nestabilnosti u Iraku, Čurkin je rekao da su „Amerikanci otišli nedovršena posla”. „Kod mnogih članica UN pojavila se zabrinutost da onaj sistem međunarodnih koordinata, na koji smo navikli poslednjih 20 godina, koji se sastojao u tome da glavni igrači međusobno sarađuju pri rešavanju međunarodnih pitanja, da je taj sistem narušen”, kazao je šef ruske misije pri Svetskoj organizaciji. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA