Najnovije

Dinar pada jer je precenjen

– Vrednost dinara prema evru ima silaznu putanju i više je rezultat njegove precenjenosti i počiva više na psihološkim pretpostavkama nego na realnim ekonomskim – ocenio je juče analitičar Instituta za tržišna istraživanja – IZIT Saša Đogović.
Pada sve niže (Foto: NBS)

Pada sve niže (Foto: NBS)

On smatra da se to odnosi pre svega na stepen poverenja investitora, posebno onih spekulativnih, u ekonomsku politiku Vlade i njenu sposobnost da sprovede fiskalnu konsolidaciju. – Pošto konkretnih rezultata nema, a istovremeno se zaoštrava sukob Rusije i Ukrajine, koji takođe uslovljava bežanje kapitala s evropskog tržišta, pa i sa srpskog, i vrednost dinara opada jer nema jak oslonac u domaćoj privredi – istakao je Đogović.
Pročitajte još: Usvojene nove sankcije Rusiji, ali iznenadićete se koja je zemlja EU bila najviše protiv
On je dodao da NBS zbog toga izbacuje evro na tržište, ali da time ne rešava strukturne probleme u privredi, već samo stvara priliku da se pokrenu reforme. Podsetivši na to da je u julu evro vredeo 116,77 dinara, Đogović je istakao da to znači da je domaća valuta deprecirala 0,8 odsto nominalno, ili 0,9 realno, u odnosu na pre mesec dana. Na godišnjem nivou, dinar je opao 0,9 nominalno, ili 0,1 odsto realno. Tendencije deprecijacije su se nastavile i u avgustu. – Država emituje vrednosne papire da bi privukla potencijalne investitore, a tako prikupljen novac služi za popunjavanje budžetskih praznina i tekuću potrošnju, pa se tako povećava i tražnja za dinarom, što deluje stabilizujuće – zaključio je Đogovoć. Izvor: Dnevnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA