Najnovije

Rusija ubrzano jača vojsku: Evo šta je Šojgu obećao da ispuni do kraja godine

MOSKVA - Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu najavio je ozbiljno jačanje oružanih snaga do kraja godine. Na konferenciji za štampu održanoj u Nacionalnom centru za upravljanje odbranom Šojgu je govorio o unapređenju vojnog obrazova, naoružavanju armije i o bezbednosti vojnog vazduhoplovstva.
Sergej Šojgu (levo), foto: Defence Russia

Sergej Šojgu (levo), foto: Defence Russia

- Planirano je da se u najkraćem roku zamene sva zastarela vozila i oklopni transporteri za savremene BTR ( oklopni transporter ) i BMP ( borbeno vozilo pešadije). Prvi koji će da dobiju ovu opremu su padobranci i izviđači. Vazduhoplovne snage do kraja godine biće popunjene sa još 230 aviona i helikoptera. Veći deo njih su lovci generacije "4+" - rekao je Šojgu. Na konferenciji se Sergej Šojgu direktno obratio komandirima vazduhoplovnih jedinica od Kirgijskog Kanta do Vorkute. Napomenuo je da tehničko opremanje nije sve što treba da se uradi. On je napomenuo da treba pažljivo pratiti bezbednost letenja. - U ovoj sferi postignuti su ohrabrujući rezultati. U 2013. godini broj avio-nesreća se smanjio za više od 3 puta u odnosu na prethodne godine. Trenutno, stope nesreća ruske vojne avijacije ne premašuju stope nesreća avijacija vodećih država - izjavio je Sergej Šojgu. - S pojavljivanjem nove tehnike biće potrebno i više specijalista - objasnio je Šojgu.
Pročitajte još: (VIDEO) Ovako dejstvuje ruski S-400
Ruske vojne škole su u ovoj godini povećale broj budžetnih mesta na rekordnih 13 hiljada. O tome, da vojne škole postaju sve prestižnije, govori i konkurs za upis. Srednji pokazatelji su visoki kao nikad do sad. U proseku 5 ljudi je konkurisalo za jedno mesto, a u nekim školama i 8. Takođe su se povećali rezultati sa polaganja državnih ispita. U ovoj godini 15 procenata učenika završnih razreda završilo je vojne škole sa odlikovanjem. Računa se da će vojna reforma u Rusiji trajati do 2020. godine. Za 6 godina udeo savremenog naoružanja u ruskoj armiji premašiće 70 procenata. To je više nego u bilo kojoj vojsci sveta. Izvor: Tv Zvezda / Za Pravdu preveo Petar Vlahović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA