Najnovije

(VIDEO) Ne pijte kafu između osam i devet sati ujutro!

Jeste li se ikad zapitali kako kafa utiče na vaš mozak i telo te zašto imamo osećaj da od nje živnemo? SAP Science pobrinuo se za objašnjenje u jednom od svojih mnogobrojnih i zabavnih videa. Naime, sve je povezano hemijskim spojem koji se nakuplja u mozgu kad smo budni - adenozinom. Aktivnost mozga usporavaju receptori uz koje se veže adenozim, te nam to uzrokuje umor. Nivo adenozina opada dok spavamo.
Ne pijte kafu između osam i devet sati ujutro! Foto: PiccoBlog

Ne pijte kafu između osam i devet sati ujutro! Foto: PiccoBlog

Po svojoj strukturi kofein je jako sličan adenozinu, te se počinje '' takmičiti '' s njim po unosu u organizam i veže se na iste receptore. S vremenom nam treba više kofeina da bismo ostali budni zato jer mozak reaguje stvarajući više receptora za adenozin. Kafa stimuliše proizvodnju adrenalina, zbog čega se ubrzavaju otkucaji srca, protok krvi kroz krvotok. Utiče i na nivo dopamina, zbog čega ste srećniji. Ali definitivno kafu možete prestati piti između osam i devet sati ujutro. Zbog kortizola je sasvim beskorisno piti kafu u to doba. U našem telu se u jutarnjim satima oslobađa kortizol koji je steroida hormon i deluje kao prirodni kofein. Upravo između osam i devet sati izlučuje se najveća nivo kortizola, a on na ljudsko telo deluje tako što nam daje energiju i razbuđuje nas. Isplativije je popiti kafu u deset sati ujutro, jer će kofein delovati efikasnije.
Pročitajte još:(FOTO) Priča o mršavljenju koja ostavlja bez daha! Ova žena je za samo dve godine izgubila skoro 114 kilogramaU Novosibirsku je pronađena metoda za super rano dijagnostikovanje rakaLažna panika: Gumice za dečje narukvice nisu kacerogene
Izvor:dnevno.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA