Najnovije

Zapad nema rešenje za "fenomen Putina"!

MOSKVA - Zapad ne zna šta da radi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - pokušano je sve sem vojne sile, ali ništa nije promenilo Putinovu politiku prema Ukrajini, navode nemački mediji. Ni sankcije, ni politički pritisci ni pokušaji omekšavanja ruskog stava - ništa za sada nije pomoglo.
Nerešiva enigma za Zapad (Foto: blogheritaž.com)

Nerešiva enigma za Zapad (Foto: blogheritaž.com)

EU sada priprema nove sankcije protiv Rusije, ali problem je u tome što i u Uniji malo ko istinski želi te sankcije - navodi Dojče vele. Nemačka industrija, britanske banke ili poljoprivrednici iz Grčke strahuju za poslove koje imaju u Rusiji. Zemljama Unije koje su u krizi neophodan je ekonomski zamah, ali on je jedva primetan, a jedan od razloga za to je spor sa Rusijom. Zbog toga će šefovi vlada i država EU svaki, pa i najmanji ustupak Rusije tumačiti kao novu šansu za rešenje ukrajinske krize. Međutim, Vladimir Putin radi po svom. Niko mu Krim više neće i ne može uzeti iz ruku, a na Zapadu neki strahuju da bi moglo doći do nastavka ruskih akcija u Ukrajini. Problem je u tome što niko nije predvideo Putinove poteze. Zapad je bez ideje za rešenje, jer nije u stanju da se pozabavi "fenomenom zvanim Putin" - navodi Dojče vele. Protesti nisu pomogli, nije pomogla ni politička izolacija, ustupci, a na kraju ni sankcije. Koja sredstva su preostala? Teoretski gledano, EU bi mogao uvesti dodatne sankcije poput smanjenja uvoza plina i nafte iz Rusije. To bi bio udarac na glavni izvor prihoda Rusije. Ali, pojedine države, poput onih na Baltiku ili Finske, u potpunosti su zavisne od ruskog gasa. A zima je pred vratima.
Pročitajte još:

Ukrajinci srušili most da bi Porošenko bio bezbedan!

Britanska kraljica u panici zbog Škotske!

Ni politički stvari ne stoje bolje. Francuska je pristala na poslednji niz sankcija samo zato što su ostale zemlje EU odobrile Parizu da Rusiji isporuči davno naručena dva broda - nosača helikoptera. Slovačka preti da će uložiti veto na novi krug mera protiv Rusije koje bi štetile njenoj privredi, a mađarski premijer Viktor Orban ustvari se divi Putinovom nastupu i u principu odbacuje kazne prema Moskvi - navodi se u tekstu. Putina neće zaustaviti novi niz oštrijih sankcija EU, pa čak ni kada bi grupi G20 pošlo za rukom da još više izoluje Rusiju. Neki političari iz SAD smatraju da je jedini izlaz isporuka oružja Ukrajini. Ali, vojna opcija je neprihvatljiva za sve, jer bi Putin tek tada imao izgovor za invaziju. Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA