Najnovije

Gorbačov: NATO je širenjem na Istok srušio evropski bezbednosni poredak

Poslednji predsednik bivšeg SSSR-a Mihail Gorbačov izjavio je danas da je u odnosima između Zapada i Rusije nastupio "katastrofalan gubitak poverenja", kao i da je širenje NATO-a na Istok stvorilo bezbednosnu pretnju u Evropi.
Mihail Gorbačov (Foto: JuTjub)

Mihail Gorbačov (Foto: JuTjub)

"Širenje bloka na Istok srušilo je evropski bezbednosni poredak propisan Završnim aktom iz Helsinkija od 1975. godine", rekao je Gorbačov u intervjuu nemačkom nedeljniku "Špigl", a prenosi TASS. Prema njegovim rečima, to je okretanje za 180 stepeni i udaljavanje od Pariske povelje iz 1990. godine, koja je trebalo da okonča "hladni rat". "Svi predlozi ruske strane, kao što je bio predlog (aktuelnog premijera Rusije) Dmitrija Medvedeva, da se udruže snage i radi na novoj bezbednosnoj arhitekturi nadmeno su ignorisani. Sada vidimo rezultat", rekao je Gorbačov imajući u vidu napete odnose Rusije i Zapada. "Ako u sadašnjem napetom raspoloženju nekom popuste nervi, nećemo preživeti naredne godine", rekao je on. Odgovarajući na pitanje može li u Evropi početi pravi rat, Gorbačov je rekao da "o tome ne treba čak ni razmišljati". "Takav rat bi neizbežno prerastao u atomski", rekao je on a prenela je ruska agencija.
Pročitajte još:Zapad je propao ako islamu bude parirao bradom Svete Končite-velikomučeniceŠešelj savetuje: Evo šta Srbija da radi po pitanju muslimanskog terorizma
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA