Najnovije

Rusi i Mađari žele da kupe Azotaru

BEOGRAD- Jedina fabrika amonijaka u Srbiji, pančevačka "Azotara", do marta dobija novog vlasnika, saznaju "Novosti". Za nju se nadmeću najveći proizvođač amonijaka u svetu, ruski "Toljatiazot", i mađarski ZRT.
Azotara (Foto: www.seebiz.eu)

Azotara (Foto: www.seebiz.eu)

Da su Rusi ozbiljno zainteresovani da budu strateški parneri u "Azotari" pokazuje i najnoviji dogovor koji je ruska strana napravila sa Vladom Srbije. Prema njemu, ruski gas je juče stigao kao pozajmica u Pančevo i omogućio da se tokom jučerašnjeg dana potpuno pokrene proizvodnja u fabrici, koja zbog remonta i nedostatka energenta nije radila još od juna prošle godine. Startovanje pogona "Amonijak", koji je i najbitniji za rad ove firme, omogućio je sporazum sa "baćuškama", prema kojem su "Azotari" spustili cenu gasa sa prvobitnih 470 na 330 dolara za 1.000 kubika. - Gas nam je stigao kako bismo mogli da počnemo da radimo i pripremimo se za strateškog partnera - kaže Milan Ivović, predsednik sindikata u HIP "Azotari". - Energent, koji nam je neophodan da bismo pokrenuli uobičajenu proizvodnju, nam stiže iz "Srbijagasa" sa kojima dogovaramo količinu, ali cena se određuje u dogovoru sa Rusima. Ruska strana je pristala da pančevačkoj fabrici za proizvodnju amonijaka snizi cenu "plavog energenta" za 30 odsto i da nam ga - kao pozajmicu od oko 20 miliona dolara. Naime, nakon što se "Azotara" proda u naredna dva meseca, novi vlasnik je u obavezi da ovaj dug vrati. - Pozajmiće nam od 60 do 65 miliona kubika gasa - navodi Ivović. - Za normalan rad "Azotare" potrebno je oko 1,2 miliona kubika dnevno. Ipak, ta brojka se menja u zavisnosti od prilika na tržištu i toga koliko ćemo raditi u narednom periodu. Takođe, i od toga koliko ćemo dana koristiti pozajmljeni gas, da li će to biti 55 ili 60 dana. Ruskafirma "Toljatiazot", koja je "bacila oko" na pančevačku firmu je najveća fabrika amonijaka u svetu. Ima oko 6.000 zaposlenih, a Rusija od nje prihoduje 100 miliona dolara od poreza. Mađarski ZRT je jedina kompanija u ovoj zemlji koja proizvodi amonijak. Postoji već 80 godina, a u Mađarskoj ima većinski pokriva tržište ovim proizvodom. Ukoliko Rusi stave našu fabriku "pod svoju kapu", kako smatraju stručnjaci, na taj način bi mogli barem delimično da se oduže Srbiji za neuspeli projekat gasovoda i prodaju "Naftne industrije Srbije" daleko ispod cene. - Dobro bi bilo kada bi "Azotaru" kupili Rusi kao kompenzaciju za lošiju računicu oko "Južnog toka" i prodaje naftne kompanije - kaže LJubodrag Savić, profesor ekonomije na Fakultetu u Beogradu. - Direktor "Gasproma" je objasnio kako oni nisu stručnjaci na polju proizvodnje amonijaka, tako da će Rusija verovatno naći drugu kompaniju koja bi novčano pomogla našu fabriku. Dobro bi bilo, misli Savić, da po sličnom principu, kupce nađu i "Petrohemija", koja ima problema sa snadbevanjem naftom, i MSK "Kikinda".
Pročitajte još:OTKRIVAMO: „Južni gasovodni koridor“ – novo rešenje EU umesto „Južnog toka“
Veliki dužnik Fabrika u Pančevu, pre nego što je juče pokrenuta, nije radila skoro sedam meseci sa izuzetkom nedelju dana u oktobru. Prvobitno je ugašena u junu zbog redovnog remonta mašina i pogona. Zatim je u oktobru pokrenut samo jedan, najmanji pogon koji se koristi za zagrevanje fabrike koji je radio sedam dana. I on je ugašen nakon što je Rusija smanjila Srbiji početkom novembra dostavu gasa za oko 30 odsto, zbog tadašnjeg duga od 224 miliona dolara. U ovom dugu, "Azotara" ima najveće učešće jer je najveći dužnik, ali i potrošač "plavog energenta" u Srbiji. U međuvremenu je naša zemlja, poslednjeg dana prošle godine, uplatila Rusiji prvu ratu duga za gas od 100 miliona dolara, a dve zemlje su postigle dugoročan dogovor oko dalje isplate zaostalih računa za "plavi energent". Izvor: Pres-onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA