Najnovije

Šok za NATO: NJihova članica Turska sarađuje sa islamskim teroristima!

ANKARA - Američki Stejt Department izrazio je duboku zabrinutost zbog "dobrih odnosa" između Turske i Hamasa, što su američki političari i pojasnili turskim kolegama, samo dan nakon što su vlasti u Ankari poručile lideru Hamasa da je "dobrodošao u Turskoj", piše turski dnevni list "Hurijet".
Erdogan! (Foto: nationalturk.com)

Erdogan! (Foto: nationalturk.com)

Ovo bi svakako mogao da bude izvor još jednog u nizu "sukoba mišljenja" između Sjedinjenih Država i Turske, dva važna geostrateških saveznika sa poprilično drugačijim stavovima kada je reč o pojedinim ključnim pitanjima - u prvom planu odnosu prema islamističkim grupama. Naime, palestinsku organizaciju Hamas SAD još uvek određuje kao "terorističku organizaciju", ali ne i turske vlasti koje (kao i velika većina Bliskog istoka) Hamas smatraju pokretom otpora prema izraelskoj blokadi Pojasa Gaze i okupaciji Zapadne Obale. Na nedavni komentar turskog ministra spoljnih poslova, Mevluta Čavusoglua, koji je poručio da je lider Hamasa, Kaled Mašal, "dobrodošao u Turskoj", portparol američkog Stejt Departmenta, DŽen Psaki, istakla je sledeće: "Naša pozicija prema Hamasu se nije promenila. Hamas je označen kao strana teroristička organizacija koja se i dalje bavi terorističkim aktivnostima, a ta namere su i pokazali za vreme prošlogodišnjeg sukoba s Izraelom". Turske vlasti oštro kritikuju Izrael zbog odnosa prema Palestincima, dok su Sjedinjene Države i dalje najveći izraelski saveznik na svetu, podseća "Advans".
Pročitajte još:PLAN DOSTOJAN CIA: Ovako je Šešelj zapečatio evropski put SrbijePreti raspuštanje srpskih opština
Vođa Hamasa je već u nekoliko navrata posetio Tursku, kada se pojavio u javnosti s aktuelnim predsednikom (tadašnjim premijerom) Erdoganom, kao i s aktuelnim premijerom Davutogluom. Iz perspektive Vašingtona, vrh turske vlasti se u javnosti druži s "terorističkim liderom". Međutim, jasno je da SAD, osim poneke izjave, neće ništa poduzeti po ovom pitanju jer im je Turska potrebna za znatno veće planove u regiji. Uz to, odnosi između ove dve države su već poprilično narušeni zbog situacije u Siriji. Izvor: Srbijadanas.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA